Μετά το Brexit και οι Τεξανοί θέλουν... «Texit»

Μετά το Brexit και οι Τεξανοί θέλουν... «Texit»

Το Τέξας ήταν ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1836 μέχρι το 1845, όταν έγινε πολιτεία των ΗΠΑ - Διαβάστε τι ζητούν τώρα οι Τεξανοί

Μετά το Brexit και οι Τεξανοί θέλουν... «Texit»
Το δημοψήφισμα των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο στην Ευρώπη, που είδαμε τους Λονδρέζους μεταξύ σοβαρού και αστείου να ζητούν την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας ή την Σκωτία που επαναφέρει το αίτημα για την ανεξαρτησία της, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Τέξας, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ μετά την Αλάσκα, ζητά την ανεξαρτησία της! Το 1821, όταν το Μεξικό απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία, το Τέξας ήταν μέρος του Μεξικού, αλλά η σύγκρουση των αποίκων με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μεξικού οδήγησε στην ανεξάρτητη δημοκρατία του Τέξας από το 1836 μέχρι και το 1845, όταν το Τέξας ενώθηκε με τις ΗΠΑ.

Κλείσιμο

 



Όμως, δεν έλειψαν ποτέ οι φωνές εκείνων που ζητούσαν την απόσχιση του Τέξας από τις ΗΠΑ και την ανεξαρτησία του από την Ουάσιγκτον. Την δεκαετία του 90' οι φωνές αυτές δυνάμωσαν και σήμερα, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit, ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος στο Τέξας, ο 42χρονος δικηγόρος Ντάνιελ Μίλερ, κάλεσε μέσω Twitter τον κυβερνήτη του Τέξας, Gregg Abbott ,να ετοιμάζεται για ένα δημοψήφισμα για «Texit».

Επίσης, με αφορμή τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Μίλερ έγραψε στην σελίδα του στο Facebook: «Οι Βρετανοί αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους το πολιτικό και οικονομικό τους μέλλον. Οι δυνάμεις του φόβου έχασαν. Είναι τώρα σημαντικό για το Τέξας να εμπνευστεί από το Brexit και να το χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα ότι οι Τεξανοί μπορούν επίσης να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους».

Το σλόγκαν του κινήματος είναι ανάλογο με εκείνο των Βρετανών υποστηρικτών του Brexit «Britain First». «Texas First, Texas Forever» (Το Τέξας πρώτα, Τέξας για πάντα) είναι το σύνθημα των οπαδών του κινήματος του Μίλερ, η σελίδα του οποίου στο Facebook έχει μέχρι τώρα 219.000 likes.

Αρκετοί είναι οι χρήστες στο Twitter που στηρίζουν την ανεξαρτησία του Τέξας από τις ΗΠΑ. «Θα εμπνεύσει το Brexit ένα Texit;» αναρωτήθηκε ένας χρήστης και κάποιος άλλος απλοποίησε τα πράγματα και ανάρτησε τον χάρτη του Τέξας στο Twitter, αφού ισχυρίζεται ότι η μεγάλη έκταση της πολιτείας είναι αρκετή για να αποκτήσουν οι Τεξανοί την ανεξαρτησία τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης