Politico: Τα 5 σενάρια για να αποφευχθεί ένα Brexit

Politico: Τα 5 σενάρια για να αποφευχθεί ένα Brexit

Πώς η Βρετανία θα καταφέρει να μην βγει τελικά από την ΕΕ και πόσες πιθανότητες έχουν αυτά τα σενάρια να γίνουν πραγματικότητα

Politico: Τα 5 σενάρια για να αποφευχθεί ένα Brexit
Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο πόσο πιθανό είναι ένα πραγματικό Brexit αναρωτιέται σε δημοσίευμά του το Politico παραθέτοντας πέντε σενάρια τα οποία δείχνουν πώς η Βρετανία θα καταφέρει να μην βγει τελικά από την ΕΕ και πόσες πιθανότητες έχουν αυτά τα σενάρια να γίνουν πραγματικότητα.

Ένα νέο δημοψήφισμα

Ένα ακόμα δημοψήφισμα στο οποίο ο βρετανικός λαός θα είχε και μια δεύτερη ευκαιρία να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας εντός της ΕΕ θεωρείται εφικτό μιας και δεν έχει γίνει ακόμα επίκληση του άρθρου 50 για αποχώρηση από την ΕΕ.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει έως ότου αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός, ο οποίος και θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα.

Αντίστοιχα γεγονότα έχουν συμβεί καισ το παρελθόν, σχολιάζει το Politico όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου καταψήφισε τη συνθήκη της Λισαβόνας το 2008, ωστόσο την υιοθέτησε ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, οι Έλληνες είπαν «όχι» στους όρους διάσωσης πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά λίγες ημέρες αργότερα αναγκάστηκαν να τους... καταπιούν.

Την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιθανότητες: 1/15

Επαναδιαπραγμάτευση

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να πάρουμε αυτό που θέλουμε και αυτός είναι να ψηφίσουμε να φύγουμε. Γιατί η ιστορία της ΕΕ έχει δείξει ότι το μόνο που πραγματικά μπορεί να ακούσει είναι ένα λαό που λέει ''όχι''». Ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον στην Telegraph μια ημέρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το Φεβρουάριο.
Στηριζόμενο στα λεγόμενα αυτά του Μπόρις Τζόνσον το Politico σχολιάζει πως με άλλα λόγια ο ίδιος ζητάει να ψηφίσουν αποχώρηση ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί η χώρα καλύτερους όρους με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο βρίσκει αρνητικές τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να κόψει κάθε τέτοια συζήτηση, για τυχόν νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, την ημέρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος. Αλλά η Ανγκελαα Μρκελ, η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην ιδέα.

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χάνα, ένας από τους εγκεφάλους πίσω από το Brexit, θα ήθελε να χορηγηθεί στους ήδη εργαζομένους Ευρωπαίους στη Βρετανία το δικαίωμα της εργασίας, αλλά όχι και σε αυτούς που έχουν σκοπό να πάνε στη Μεγάλη Βρετανία για να ψάξουν για δουλειά.

Η Τερέζα Μέι, υπουργός Εσωτερικών είχε υποστηρίξει επίσης έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Με μια αλλαγή στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την ΕΕ, η παραμονή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους υποστηρικτές του Brexit.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα απαιτούσε νέο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Το πιο άμεσο εμπόδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έρθει από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία είναι πιο εύκολο να μπλοκάρουν τις συνομιλίες με το Λονδίνο παρά να προβούν σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή των κανόνων της Ευρώπης.

Πιθανότητες: 1/9

Να αγνοήσει το κοινοβούλιο το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα για το Brexit δεν ήταν για να σταματήσει τη μετανάστευση αλλά για να αποκατασταθεί η βρετανική κυριαρχία σύμφωνα με τους συνταγματολόγους των Συντηρητικών.

Το βρετανικό Σύνταγμα, προστάζει ότι καμία βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει κάποια άλλη. Και συνεπώς κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πει στη βουλή τι να κάνει. Η βουλή είναι κυρίαρχη.

Η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής βουλής είναι υπέρ της παραμονής. Ωστόσο, είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν να μην λάβουν υπόψη τους το δημοψήφισμα γιατί κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε εναντίον του κύμα λαϊκής οργής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουν δικαίωμα να μην λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να σταματήσουν το Brexit.

Πιθανότητες: 3/20

Νέες εκλογές με κυβέρνηση υπέρ του Bremain

Είναι απίθανο ένας νέος φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός των Τόρις, μόνος ή σε συνεργασία με άλλο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, να κερδίσει τις εκλογές και να μην εφαρμόσει την απόφαση για Brexit. Και λιγότερο πιθανό είναι οι εργατικοί, που υπόσχονται παραμονή στην ΕΕ, να κερδίσουν περαιτέρω δυνάμεις σε ενδεχόμενες νέες εκλογές.
Και ενώ ναι, είναι πιθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές, την ίδια ώρα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, οποιαδήποτε κυβέρνηση να καταφέρει να σταματήσει το Brexit.
Πιθανότητες: 1/10

Η κερκόπορτα της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον πρότεινε να υπάρξει η δυνατότητα μιας ξεχωριστής συμφωνίας για τη Σκωτία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής με 24 μονάδες διαφορά. Μάλιστα, τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της Σκωτίας και όχι κατ' ανάγκη να πιέσει για ανεξαρτησία.

Οι περισσότεροι στο Γουέστμινστερ πιστεύουν ότι σε δυο χρόνια θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να εγκαταλείψει η Σκωτία το Ηνωμένο Βασίλειο και σε περίπτωση επιτυχίας θα επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

Το σενάριο που ασπάζονται οι σκληρή οπαδοί του Brexit, θέλει τον νέο πρωθυπουργό να επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, να αποδεχθεί κάποιους νόμους και να ζητήσει αυτονομία πάνω στη γεωργία, την αλιεία και τις εμπορικές συμφωνίες.

Θέλει επίσης την Αγγλία και την Ουαλία, που θέλουν Brexit, να αποδέχονται την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν ήδη εξασφαλισμένη μια θέση εργασίας. Η Σκωτία, που έχει μεγαλύτερη ανάγκη την εσωτερική μετανάστευση, είναι πιο πιθανό να δεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση το Γουέστμινστερ θα πρέπει να μεταβιβάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η Βόρεια Ιρλανδία η οποία επίσης ψήφισε υπέρ της παραμονής μπορεί επίσης να επιδιώξει κάποια τέτοια ξεχωριστή συμφωνία με την ΕΕ.

Η Στέρτζεον είναι και πάλι το κλειδί. Αν επιστρέψει στο Εδιμβούργο έχοντας στο τσεπάκι της τη διατήρηση του καθεστώτος της ελεύθερης αγοράς για τη Σκωτία και τον έλεγχο της αλιείας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σωθεί.

Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του, θα έχανε την έδρα στο τραπέζι της ΕΕ και θα ήταν περισσότερο εκτός, παρά εντός.

Πιθανότητες: 1/7

Το πιο πιθανό σενάριο

Ο ένθερμος υποστηρικτής του Bremain, Χίλαρι Μπεν, παραιτηθείς υπουργός του Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε: «Πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρέπει να αποδεχθούμε τη δημοκρατική γνώμη και τη δημοκρατική βούληση».

Με αυτή την πολιτική λογική η Βρετανία θα επικαλεστεί το άρθρο 50 το Φθινόπωρο και θα βγει από την ΕΕ κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά του 2019.

Πιθανότητες : 9/10

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης