Ιράκ: 20.000 εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα - Οι αρχές ελέγχουν για τζιχαντιστές ανάμεσά τους

Ιράκ: 20.000 εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα - Οι αρχές ελέγχουν για τζιχαντιστές ανάμεσά τους

Ορισμένοι από τους ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε ελέγχους κατά την αποχώρησή τους από το προπύργιο των τζιχαντιστών κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ξυλοκοπήθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Ιράκ: 20.000 εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα - Οι αρχές ελέγχουν για τζιχαντιστές ανάμεσά τους
Οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν 20.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, για να σωθούν από τις μάχες, προκειμένου να εντοπίσουν τζιχαντιστές που ενδεχομένως προσπάθησαν να κρυφτούν ανάμεσα στους εκτοπισμένους, δήλωσε χθες αξιωματικός του στρατού.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Φαλούτζα καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ορισμένοι από τους ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε ελέγχους κατά την αποχώρησή τους από το προπύργιο των τζιχαντιστών κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ξυλοκοπήθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν, σε βάρος των 2.185 υπήρξαν καταθέσεις ή άλλες πληροφορίες που τους καθιστούν υπόπτους, πάντως μέχρι τώρα, 11.605 εκτοπισμένοι απελευθερώθηκαν και 7.000 ανακρίνονται ακόμη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της κοινής επιχειρησιακής διοίκησης.

Κλείσιμο
Αμέσως μόλις βγουν από τη Φαλούτζα οι έφηβοι και οι άνδρες τίθενται υπό κράτηση· ορισμένοι από αυτούς αφήνονται ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα, άλλοι όμως συνεχίζουν να υποβάλλονται σε ανακρίσεις.

Ιρακινοί αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν έναν καταυλισμό εκτοπισμένων την περασμένη εβδομάδα προπηλακίστηκαν από οικογένειες που ανησυχούν για την τύχη οικείων τους που αγνοούνται.

Σε αυτόν τον καταυλισμό, ένας άνδρας αφηγήθηκε ότι κρατήθηκε επί τέσσερις ημέρες χωρίς να του δοθεί ούτε νερό ούτε τροφή από παραστρατιωτικούς της Χασντ αλ Σαάμπι («Λαϊκή Κινητοποίηση»), στην οποία συμμετέχουν κυρίως σιίτες. Οι παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επίθεση στη Φαλούτζα.

Ένας δεύτερος κατήγγειλε ότι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν, ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για βασανιστήρια από τους παραστρατιωτικούς.

Στις αρχές Ιουνίου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για τις ωμότητες σε βάρος των αμάχων που καταγγέλλεται ότι διαπράττονται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Φαλούτζα. Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 17 άνδρες που εκτελέστηκαν από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς ενώ έφευγαν για να σωθούν από τις μάχες στο Σιτζρ, βορειοανατολικά της Φαλούτζας.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έχει υποσχεθεί ότι οι ωμότητες που φέρονται να διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν την 23η Μαΐου μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να αποσπάσουν τη Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Η πόλη βρίσκεται στα χέρια τους από τον Ιανουάριο του 2014. Το ΙΚ κατέλαβε εκείνη τη χρονιά τεράστιες εκτάσεις, κυρίως βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης