Διακοπή της διεύρυνσης και νέα συνθήκη για την Ε.Ε. ζητά ο Σαρκοζί

Διακοπή της διεύρυνσης και νέα συνθήκη για την Ε.Ε. ζητά ο Σαρκοζί

Νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα προβλέπει διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε. και ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων ζητά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Διακοπή της διεύρυνσης και νέα συνθήκη για την Ε.Ε. ζητά ο Σαρκοζί
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε, μετά τη νίκη του Brexit
στο βρετανικό δημοψήφισμα, να συμφωνηθεί μια "νέα ευρωπαϊκή συνθήκη" που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του" και "η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι", ανέφερε σε ανακοίνωσή του. "Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε", υπογράμμισε.
Κλείσιμο
Κάνοντας λόγο για μια "μεγάλη κρίση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου, δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, χαρακτήρισε "κατεπείγον" ζήτημα την "επανίδρυση" της Ευρώπης μέσω της σύνταξης μιας νέας συνθήκης.

"Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας. Από την άλλη, η Ευρώπη –των 27 πλέον– δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο", επέμεινε.

Για τον λόγο αυτό, ο Σαρκοζί ζητά "μια σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη μιας νέας συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της". Προτείνει μάλιστα να βασιστεί αυτή η συνθήκη σε "πέντε πυλώνες": το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εγκαθίδρυση μιας "οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης", την εστίαση σε "δέκα στρατηγικές προτεραιότητες" και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Τέλος, "η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας (...) Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης