Καθαρό προβάδισμα του Bremain δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Καθαρό προβάδισμα του Bremain δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

57,3%-42,7% το αποτέλεσμα με καταμετρημένες τις ψήφους σε τρία από τα 382 εκλογικά τμήματα - Το Νιούκαστλ τάχθηκε οριακά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ - Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, η YouGov δίνει 52%-48% και η Ipsos Mori: 54%-46% υπέρ του Bremain - Συμμετοχή-ρεκόρ στο δημοψήφισμα με ποσοστό 83,6%

Καθαρό προβάδισμα του Bremain δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις αναφορικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε τρία από τα 382 εκλογικά τμήματα, το Bremain προπηγείται με ποσοστό 57,3%, έναντι 42,7% του Brexit.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το Νιούκαστλ, το Bremain επικράτησε οριακά του Brexit με ποσοστό 50,7% έναντι 49,3% (οι ψήφοι ήταν 65.404 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 63.598 υπέρ της αποχώρησης).

Στην πρώτη δημοσκόπηση, δε, που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.

Ηλικιακά, στη δημοσκόπηση αυτή οι Βρετανοί ψήφισαν ως εξής:

- 18-24: 75% Remain
- 25-49: 56% Remain
- 50-64: 44% Remain
- 65+: 39% Remain

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov έχει καταγραφεί και το μορφωτικό επίπεδο των υποστηρικτών του «Leave». Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολίτες που εγκατέλειψαν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 66% υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόλις το 29% των πτυχιούχων ψήφισε υπέρ του Leave.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, από το 52% των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, το 8% αποφάσισε την ημέρα του δημοψηφίσματος τι θα ψηφίσει, το 19% περίμενε ότι θα επικρατούσε το Leave, το 75% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 7% των ψηφοφόρων του ευρωσκεπτικιστικού UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, τελικά υποστήριξαν το Remain. 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Ipsos Mori δίνει ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Την ίδια ώρα και αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, το δίκτυο Sky News αναφέρει πως, σύμφωνα με ιδιωτικό γκάλοπ για λογαριασμό του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, το ποσοστό υπέρ του Brexit αγγίζει το 52%, ενώ εκείνο του Remain το 48%.

Κατά πληροφορίες, δε, το 69% των ψηφοφόρων των Εργατικών τάχθηκε υπέρ του Bremain.

Remain δείχνουν οι έρευνες του YouGov και της Ipsos Mori


Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Το πρώτο αποτέλεσμα ήρθε περί τις 01:35 (ώρα Ελλάδος) από το Γιβραλτάρ, στο οποίο η συμμετοχή ανήλθε στο 84%, σύμφωνα με το BBC. Εκεί, επί συνόλου 20.172 ψήφων, το Bremain έλαβε 19.322 ψήφους και το Brexit μόλις 823.

Στις Ορκάδες, αρχιπέλαγος που βρίσκεται κοντά στις βόρειες ακτές της Σκωτίας, υπέρ της παραμονής ψήφισε το 63,2% (7.189) και υπέρ της αποχώρησης το 36,8% (4.193). 

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave» (σ.σ. γνωστού και ως Brexit).

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ανήλθε στο 83,6%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ήδη, πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής της Σκωτίας, έκαναν λόγο για συμμετοχή των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα σε ποσοστό περί το 70%-80% ή και παραπάνω. Το γεγονός αυτό ευνοεί σαφώς το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς οι πολίτες της Σκωτίας, οι οποίοι το 2014 είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Remain.




Χωρίς exit polls
Όπως και το 2014, με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έκαναν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλο.

Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου είχαν επίσης οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι, συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν το προνόμιο της ψήφου. Το δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια.

Νικήτρια θα είναι η πλευρά που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό ποσοστό των ψήφων. Τα δύο ποσοστά ήταν πολύ κοντά τις τελευταίες μέρες, ιδίως μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, των τελευταίων ωρών πριν το δημοψήφισμα, αλλά και μεσούντος της διαδικασίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατέγραφαν σαφές προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης