«Λευκός καπνός» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

«Λευκός καπνός» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν οριστικά για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του καλοκαιριού

«Λευκός καπνός» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
, το
Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο αποφάσισαν έπειτα από την Έγκριση του Συμβουλίου την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του καλοκαιριού. Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και άψυχο υλικό από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κλείσιμο
Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν πάντως να διατηρούν το ρόλο τους στην προστασία των εξωτερικών τους συνόρων, συνεπώς η Ελλάδα θα δεν θα σταματήσει να διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της προστασίας των εξωτερικών τους συνόρων, με την υποστήριξη όμως της νέας ακτοφυλακής.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε πως «Η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράση άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών μας προκλήσεων. Όπως είπε η Επιτροπή τον Μάιο του 2014 και εγώ ο ίδιος στην προεκλογική μου εκστρατεία, πρέπει να συνδράμουμε το έργο του Frontex και να τον καταστήσουμε σε έναν πλήρη οργανισμό Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής».

Πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι να εξασφαλίσει και να εφαρμόσει, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θα προβλέπει υποχρεωτική συνένωση των ανθρώπινων πόρων και δημιουργία μιας μονάδας ταχείας επέμβασης που θα αποτελείται από τουλάχιστον 1500 συνοριοφύλακες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης