Αβραμόπουλος: Το διαδίκτυο το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση

Αβραμόπουλος: Το διαδίκτυο το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μάς υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο αλλά και τοπικό πρόβλημα» τόνισε σήμερα ο Επίτροπος - Διατύπωσε τις προτάσεις του για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης 

Αβραμόπουλος: Το διαδίκτυο το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση
Τις προτάσεις του για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία διατύπωσε σήμερα ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος
, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, οι πρόσφατες αποτροπιαστικές επιθέσεις στο Ορλάντο και τη Γαλλία μάς υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο αλλά και τοπικό πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των δραστών είναι πολίτες της ΕΕ.
 
Κλείσιμο
«Γεννημένοι στα Κράτη Μέλη, μεγαλωμένοι στα ίδια σχολεία, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν, στρέφονται κατά των συμπολιτών τους και  των αξιών μας, ενδίδοντας στην προπαγάνδα μίσους που εμπνέεται από μια ιδεολογία που προκαλεί καταστροφή. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στον βίαιο εξτρεμισμό εντός της ΕΕ, καταδεικνύει τις παθογένειες της κοινωνικής δομής των κοινωνιών μας, και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η συνοχή τους. Η απάντησή μας ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση τρομοκρατών πρέπει να είναι ολιστική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να
στηρίξει τα κράτη μέλη γιατί διαθέτει ικανά επιχειρησιακά εργαλεία και μέτρα ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

 
Αναφορικά με το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι,
«ενώ η πρόληψη και η αποτροπή από την ριζοσπαστικοποίηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, συγχρόνως χρειάζεται να ενισχυθεί η ασφάλειά μας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για υπόπτους».
 
«Το ζήτημα εκείνων που επιστρέφουν στην Ευρώπη από εμπόλεμες περιοχές μας ανησυχεί, και γι 'αυτό θα προτείνουμε τόσο την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), όσο και συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα για οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται, είτε είναι Ευρωπαίος πολίτης ή όχι»,
τόνισε ο Επίτροπος.

Όπως επισήμανε, οι προσπάθειες της ΕΕ θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στο Διαδίκτυο: το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση. 

Ειδικότερα ο Επίτροπος τόνισε τα εξής: «Το διαδίκτυο είναι ο τόπος όπου η νεολαία μας βρίσκεται εκτεθειμένη στο «δηλητήριο» του τρομοκρατικού περιεχομένου και της στρατολόγησης. Η πρόσφατη επίθεση στο Ορλάντο δείχνει ακριβώς αυτό. Ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του, αποκλειστικά μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό, εγκαινιάσαμε το Διαδικτυακό Φόρουμ της ΕΕ (EU Internet Forum) τον Δεκέμβριο του 2015, όπου συναντήθηκαν Υπουργοί, η Europol και οι επικεφαλής των σημαντικότερων εταιρειών του Διαδικτύου. Συμφωνήσαμε σε μια συγκεκριμένη εθελοντική συνεργασία για την αναφορά από τα κράτη μέλη στην Europol τρομοκρατικού περιεχόμενου (Europol's Internet Referral Unit), και στην συνέχεια στις εταιρείες για την άμεση διαγραφή τους. Τώρα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, μέσω ενός Κοινού Μηχανισμού Αναφοράς που ανέπτυξαν οι εταιρείες του Διαδικτύου, για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με το τρομοκρατικό περιεχόμενο που έχει αφαιρεθεί. Συγχρόνως εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας με την κοινωνία των πολιτών, για να την ενισχύσουμε ώστε να προωθεί αποτελεσματικές εκστρατείες στο Διαδίκτυο μέσω του Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στη Συμβουλευτική Ομάδα Επικοινωνίας και Στρατηγικής, για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους εκστρατείες επικοινωνίας  που αφορούν στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Τέλος, πολλές από αυτές τις δράσεις συνδυάζονται με αντίστοιχες σε τοπικό αλλά ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του Δικτύου Αριστείας του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, όπου οι κατά τόπους ειδικοί ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές.
Μέσα από αυτό το δίκτυο των δικτύων, περισσότεροι από 2.400 ειδικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ριζοσπαστικοποίησης.»

 
«Δεσμεύσαμε 25 εκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα 4 χρόνια, για να βοηθήσουμε το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση να εκπληρώσει την αποστολή του. Πάνω από 314 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για έργα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης κατά την περίοδο 2014-2020. Χρήματα έχουν ήδη διατεθεί και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, σε διάφορα κράτη μέλη. Οι δραστηριότητες του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση επεκτείνονται και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτεραιότητα τρίτες χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε ήδη στην Τουρκία, με θετικά σχόλια για τις μελλοντικές εργασίες», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
 
«Η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης δεν είναι μια εύκολη ή απλή δουλειά. Λύσεις δεν θα έρθουν μαγικά από τις Βρυξέλλες, ούτε επίσης μπορούμε να εργαζόμαστε απομονωμένοι, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», επισήμανε στη συνέχεια, καταλήγοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης θα έρθει μέσα από συνδυασμό δράσεων και συνεργιών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης