RAID: Οι «Μαύροι Πάνθηρες» που «υπέγραψαν» το τέλος του τζιχαντιστή στο Παρίσι

RAID: Οι «Μαύροι Πάνθηρες» που «υπέγραψαν» το τέλος του τζιχαντιστή στο Παρίσι

Ποια είναι η ελίτ μονάδα της Γαλλικής αστυνομίας, οι άντρες της οποίας είναι υπεύθυνοι για σωτήριες επεμβάσεις σε καταστάσεις ομηρίας και για την εξάρθρωση τρομοκρατικών ομάδων

 RAID: Οι «Μαύροι Πάνθηρες» που «υπέγραψαν» το τέλος του τζιχαντιστή στο Παρίσι
Τη στιγμή που ο τρομοκράτης Λαρόσι Αμπάλα έγραφε στο Facebook «Δεν έχω αποφασίσει τι να κάνω με το παιδί» αφού πρώτα είχε σκοτώσει τους γονείς του, οι «Μαύροι Πάνθηρες» της RAID-πρόκειται για την επίλεκτη μονάδα της Γαλλικής Αστυνομίας-που είχαν ζώσει την κατοικία της οικογένειας Σαλβέν, είχαν ήδη πάρει την δική τους απόφαση.

Η επιδρομή τους στο σπίτι, ήταν ως συνήθως καταλυτική, αφού ο τζιχαντιστής γαζώθηκε από τις σφαίρες των εννιά χιλιοστών τις οποίες χρησιμοποιούν στα Heckler & Koch MP5 αυτόματα τους.
Πρόσεξαν πολύ να μην τραυματιστεί το παιδί του άτυχου ζευγαριού κατά την διάρκεια της επιχείρησης στην συνοικία Μανιανβίλ στο Ιβλίν και σύμφωνα με πληροφορίες, όταν όλα τελείωσαν, ένας από τους άνδρες της ομάδας, έβγαλε την μπαλακλάβα που κάλυπτε το πρόσωπό του, για να μην τρομάξει ο ήδη τρομοκρατημένος μοναδικός επιζών της εφιαλτικής βραδιάς.
Όταν όλα τελείωσαν επέστρεψαν στην βάση τους, στην Μπιέβρ, εκεί όπου   βρίσκεται το ορμητήριο τους από το 1985, το έτος που ιδρύθηκε η RAID, αυτή η ειδική μονάδα της Γαλλικής Αστυνομίας, που έχει βγάλει πολλές φορές τα κάστανα από την φωτιά.

Κλείσιμο
Τα μέλη της είναι απλά οι καλύτεροι, Επιλέγονται μέσα από μια πλειάδα έμπειρων αστυνομικών της Γαλλίας και παρά τις εκατοντάδες αιτήσεις, μόνο 10 στους 600 καταφέρνουν να ενταχθούν στην RAID, αφού περάσουν την σκληρή διαδικασία μιας ιδιαίτερα απαιτητικής εκπαίδευσης, που διαρκεί εννιά ολόκληρους μήνες.
Οι επιλαχόντες-ηλικιακά πρέπει να είναι από 25 έως τριάντα πέντε ετών-φτάνουν στα σωματικά και ψυχολογικά τους όρια, αφού οι εκπαιδευτές-όλοι σχεδόν ενεργά η πρώην μέλη της RAID-δεν γνωρίζουν τη λέξη κούραση.



Οι σωματικές ασκήσεις διαρκούν έξι ώρες κάθε ημέρα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες, στις τακτικές επιχειρήσεις, στην αντιμετώπιση του αντάρτικου πόλεων, σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ομήρων από κτήρια, λεωφορεία, τραίνα και αεροπλάνα αλλά και πολλά άλλα.

Η RAID έγινε ευρέως γνωστή εκτός Γαλλικών συνόρων, με το περσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, εκεί όπου οι άνδρες της πήραν μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν.
Η σκηνή στο Εβραϊκό παντοπωλείο έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων. Ο τρομοκράτης αποφασίζει έξοδο και γαζώνεται σε δευτερόλεπτα από μια ντουζίνα «Μαύρους Πάνθηρες», που ήταν ακροβολισμένοι δεξιά και αριστερά της εισόδου.

Με κομμένη την ανάσα


Στην Γαλλία η φήμη τους εκτοξεύτηκε στις 15 Μαϊου του 1993, όταν επενέβησαν σε ομηρία, που κρατούσε την χώρα με κομμένη την ανάσα.
Ο Έρικ Σμιτ, Αλγερινής καταγωγής είχε εισβάλλει σε μια νοσηλευτική σχολή έχοντας κολλήσει στο στήθος του δεκαέξι ράβδους δυναμίτη, συνδεδεμένους με μηχανισμό ανάφλεξης και κρατούσε ομήρους 21 παιδιά και την καθηγήτρια τους.
Μετά από δύο ημέρες άκαρπων διαπραγματεύσεων με τις αρχές η RAID ανέλαβε δράση. Ένα κλιμάκιο τοποθέτησε μικρόφωνα υψηλής ευκρίνειας περιμετρικά της σχολής και οι υπόλοιποι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή.
Καταπονημένος από την αϋπνία ο Αλγερινός κάποια στιγμή κοιμήθηκε και άρχισε να ροχαλίζει. Τότε μια ομάδα σχημάτισε μια ασπίδα προστασίας και άρχισε να βγάζει έξω τους μαθητές, ενώ η δύναμη κρούσης εισέβαλε στον χώρο που κοιμόταν ο Σμιτ.


Ο τελευταίος ξύπνησε από τον θόρυβο και προσπάθησε να κινηθεί εναντίον των «Μαύρων Πανθήρων», οι οποίοι όμως τον είχαν ήδη στοχεύσει και τον γάζωσαν με 357 σφαίρες, χωρίς καν να ρωτήσουν αν είχε την πρόθεση να παραδοθεί.
Η επιχείρηση κράτησε μόλις τριάντα δευτερόλεπτα και και δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος της RAID, ούτε κάποιος όμηρος σε ένα μόνο από τα περιστατικά που η ελίτ της Γαλλικής αστυνομίας, πήρε την κατάσταση στα χέρια της.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης