«Στρατιώτης του Χαλιφάτου» ο μακελάρης του Ορλάντο

«Στρατιώτης του Χαλιφάτου» ο μακελάρης του Ορλάντο

Αυτό υποστηρίζει σε ραδιοφωνικό του μήνυμα το Ισλαμικό Κράτος - «Μπήκε σε μια σύναξη σταυροφόρων όπου σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100» μετέδωσε το ραδιόφωνο Albayan - Πώς το FBI τον έχασε μέσα από τα χέρια του - Μαρτυρίες που σοκάρουν για το φονικό με τους 50 νεκρούς

 «Στρατιώτης του Χαλιφάτου» ο μακελάρης του Ορλάντο
Τους χειρότερους φόβους των Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του μέσω του ραδιοφώνου Albayan που απηχεί τις θέσεις των τζιχαντιστών καθώς υποστηρίζει ότι ο Ομάρ Ματίν ήταν «στρατιώτης του Χαλιφάτου».

Όπως μεταδίδει το Reuters στο επίσημο μήνυμα από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται ότι «ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου στην Αμερική εκτέλεσε μια εισβολή στο σύστημα ασφαλείας καθώς κατάφερε να μπει σε μια σύναξη σταυροφόρων σε νυχτερινό κέντρο για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα... όπου σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100 πριν σκοτωθεί και ο ίδιος».

Η επίθεση του Ματίν αποτελεί το φονικότερο περιστατικό με πυροβολισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ και πλέον αποτελεί το πρώτο χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ του Ισλαμικού Κράτους.

Κλείσιμο

Γελούσε την ώρα που θέριζε κόσμο

Η διεθνής κοινότητα είναι σοκαρισμένη από το χθεσινό μακελειό στο νυχτερινό κλαμπ του Ορλάντο της Φλόριντα με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό και το Ισλαμικό Κράτος να επαίρεται για την εν ψυχρώ δολοφονία 50 θαμώνων του νυχτερινού καταστήματος, στο οποίο σύχναζε η κοινότητα των ομοφυλόφιλων της περιοχής.

H γκέι κοινότητα των ΗΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την ώρα που το αμερικάνικο «Μπατακλάν» επαναφέρει στο προσκήνιο «καυτά» ζητήματα στις ΗΠΑ, όπως το θέμα της οπλοκατοχής και κυρίως το θέμα της ασφάλειας. 

Πώς ένας άνθρωπος γνωστός στο FBI για την υιοθέτηση εξτρεμιστικών θέσεων κατόρθωσε να αγοράσει όπλα και να περάσει στην πράξη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους στο κλαμπ του Ορλάντο; Ελεύθερος και με λευκό ποινικό μητρώο, ο Ομάρ Μάτιν είχε στην κατοχή δύο άδειες οπλοκατοχής και έτσι μπόρεσε να αγοράσει, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο όπλο.

Πώς είναι δυνατόν το FBI να είχε ανακρίνει στο παρελθόν τον δράστη Ομάρ Ματίν και να τον άφησε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια του; Τρεις ημέρες πριν το μακελειό, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις κι όμως οι αμερικανικές αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία. Ο δράστης ήταν εξοπλισμένος σαν «αστακός», αν και είχε στο παρελθόν τον είχε ανακρίνει το FBI σχετικά με τις διασυνδέσεις του με Αμερικανό τζιχαντιστή.  

Την ώρα που οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν συνεργάτες του δράστη που αιματοκύλησε το μπαρ, τα διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν πληροφορίες για την ψυχολογική του κατάσταση. 

Ο 29χρονος δράστης, που έτρεφε αισθήματα μίσους για τους άνδρες που φιλούσαν άνδρες, χαμογελούσε σαρκαστικά την ώρα που σκότωνε εν ψυχρώ τους θαμώνες τους μπαρ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μόνο ένα ψυχολογικά ασταθές άτομο θα μπορούσε να χαίρεται την ώρα που δολοφονεί αθώους ανθρώπους. Μετά τις δηλώσεις της πρώην συζύγου του, Sitora Yusufiy, σύμφωνα με τις οποίες ο Ομάρ Ματίν είναι ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο, έρχεται και το FBI να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για ένα άτομο με ψυχολογικά προβλήματα. 



Μετά την τραγωδία, οι ΗΠΑ παραμένουν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής υπό τον φόβο νέων χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση στη Ορλάντο.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό «ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους». Ωστόσο, το FBI σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Όμαρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις.


Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το κλαμπ

Ο 17χρονος Χοσέ Κολόν είναι από το Πουέρτο Ρίκο και ζει δίπλα στο κλαμπ του Ορλάντο.

«Στις 2 τα ξημερώματα άκουσα θόρυβο και είδα έναν άνδρα να προχωρά προς το κλαμπ βαριά οπλισμένος», δήλωσε σοκαρισμένος στα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Ήταν μία από τις πρώτες μαρτυρίες για το έγκλημα μίσους που θα ακολουθούσε. 

«Τον βλέπω να κατεβαίνει στο πάρκινγκ και να σκοτώνει, να σκοτώνει, να σκοτώνει. Αφού μπήκε στο κλαμπ, άνοιξε αμέσως πυρ, ενώ τράβηξε προς το μέρος του και ορισμένους ομήρους. Έπεσα αμέσως στο πάτωμα και το μόνο που άκουγα ήταν φωνές. Δεν ήταν σποραδικοί πυροβολισμοί, ήταν συνεχόμενοι», είπε.


Μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα, ο νεαρός Χοσέ Κολόν δεν άκουγε πλέον τίποτα. Η αστυνομία είχε αποφασίσει να μπει μέσα στο κλαμπ με τις ειδικές δυνάμεις. Περίπου στις 5 τα ξημερώματα, τρεις ώρες μετά την πρώτη εικόνα που είχε δει ο 17χρονος Χοσέ, όλα είχαν τελειώσει. Ο Ματίν έπεφτε νεκρός και η φρίκη λάμβανε τέλος.

Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο κλαμπ, ο 17χρονος έβλεπε να καταφτάνουν στην περιοχή τα ασθενοφόρα. Χάος και απελπισία κυριαρχούσαν στην άλλοτε ήσυχη Orange Avenue του Ορλάντο, λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης.

«Υπήρχαν άνθρωποι που μου ζητούσαν να τους πάω στο νοσοκομείο», συνέχισε.

Την ίδια ώρα, η Σερίς Γιάνγκ είχε τύχη βουνό. Πήγε στο κλαμπ για να παίξει μουσική, αλλά έφυγε στη 1 τα ξημερώματα. Μία ώρα προτού ο δράστης φτάσει εκεί. 

«Ήταν ένα σαββατόβραδο όπως όλα. Το μέρος ήταν γεμάτο και όλοι περνούσαν καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο μπαρ», δήλωσε.

Ο Κρίστοφερ Χάνσον είχε πιει μόλις μια γουλιά από το ποτό του όταν άκουσε συνεχείς πυροβολισμούς.

«Έβλεπα ανθρώπους να πέφτουν νεκροί. Μπαμ, μπαμ, μπαμ», υποστήριξε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον δράστη. Αργότερα ενημερώθηκε για την ταυτότητά του. 

«Η πρώτη μου κίνηση από ένστικτο ήταν να πέσω κάτω και να αρχίσω να σέρνομαι στο πάτωμα. Υπήρχε κόσμος που με ποδοπατούσε. Πήγαινα ζιγκ-ζαγκ, για καλό και για κακό και όσο πιο μακριά μπορούσα από το κέντρο της πίστας, καθώς άκουγα τις σφαίρες γύρω μου»,
αποκάλυψε.
    
Ο φοιτητής Τζόσουα ΜακΓκιλ είπε ότι ο ίδιος και οι φίλοι του μπήκαν σε χώρο που κανονικά είναι μόνο για το προσωπικό, προκειμένου να γλιτώσουν.

«Όταν βγήκαμε έξω στο πάρκινγκ, μπορούσα ακόμα να ακούσω πυροβολισμούς. Μπήκα κάτω από ένα αυτοκίνητο. Εκείνη τη στιγμή είδα ένα άλλο άτομο  γεμάτο αίματα. Τον βοήθησα να κρυφτεί στο αυτοκίνητο», δήλωσε συγκλονισμένος.


«Ήταν ένας ήρεμος πιστός», λέει ο ιμάμης του δράστη
Πάντως, ο ιμάμης του τεμένους όπου ο δράστης προσευχόταν με τον γιο του κάθε Κυριακή έχει μία άλλη εικόνα από αυτήν που δίνουν η πρώην σύζυγός του και το FBI για τον 29χρονο.

Στο Fort Pierce, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Ορλάντο, βρίσκεται το τέμενος όπου προσευχόταν συχνά ο Ομάρ Ματίν τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο ιμάμης του υποστηρίζει ότι ο Ματίν ήταν ένας ήρεμος πιστός ο οποίος  κρατούσε αποστάσεις από τους άλλους.

«Δεν είχε πολλούς φίλους», υποστηρίζει ο ιμάμης, ο οποίος διευθύνει το Ισλαμικό Κέντρο του Fort Pierce. 

«Ερχόταν συχνά με τον μικρό γιο του τα απογεύματα για να προσευχηθεί και εν συνεχεία έφευγε. Προσευχόταν πολλές φορές την εβδομάδα. Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν την περασμένη Παρασκευή. Ο Ομάρ Ματίν δεν έδειχνε κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης, ούτε είχε δείξει ποτέ  την αποστροφή του στους ομοφυλόφιλους», επισημαίνει ο ιμάμης. 






Από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου!
Εν τω μεταξύ σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο μακελάρης εργαζόταν για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Ήταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007.


Το FBI τον είχε ανακρίνει και τον άφησε ελεύθερο
Ωστόσο, την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης είχε βρεθεί στο στόχαστρο του FBI το 2013 και το 2014.

Ο Ματίν φερόταν να έχει σχέσεις με τρομοκράτες με αποτέλεσμα να ανακριθεί από Ομοσπονδιακούς, χωρίς όμως τελικά να κρατηθεί, καθώς δεν προέκυψε κάτι από τα λεγόμενά του, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του FBI.

«Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρόναλντ Χόπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και διευκρίνισε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ τον είχε ανακρίνει δύο φορές. Επιπλέον, είχε τραβήξει την προσοχή του FBI καθώς φερόταν να έχει σχέσεις με έναν Αμερικανό βομβιστή αυτοκτονίας.

Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να αντιληφθεί κανείς τον πανικό που επικράτησε όταν ο δράστης έσπειρε το θάνατο στο κλαμπ στο Ορλάντο τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο παρακάτω βίντεο ακούγονται οι απανωτοί πυροβολισμοί και ένας άντρας τρομοκρατημένος να λέει: «Ω, Θεέ μου. Άνθρωποι σκοτώνονται εκεί μέσα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης