Οι Σαουδάραβες βασανιστές ακτιβιστών εκπαιδεύονται από τους Βρετανούς

Οι Σαουδάραβες βασανιστές ακτιβιστών εκπαιδεύονται από τους Βρετανούς

Εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκε, δείχνει ότι, προσωπικό από τη Σαουδική Αραβία, έχει εκπαιδευτεί σε ερευνητικές τεχνικές και υψηλής τεχνολογίας εγκληματολογία, στο «Κολέγιο εκπαίδευσης αστυνομικών Αγγλίας και Ουαλίας»

Οι Σαουδάραβες βασανιστές ακτιβιστών εκπαιδεύονται από τους Βρετανούς
Η βρετανική αστυνομία διδάσκει Σαουδάραβες αξιωματικούς, προηγμένες τεχνικές ανίχνευσης εγκλημάτων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «βασανιστήρια και εκτέλεση» των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Reprieve αναφέρει ένα "σκανδαλώδες" εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκε στα πλαίσια της Ελευθερίας της Πληροφόρησης, δείχνει ότι, προσωπικό από τη Σαουδική Αραβία, έχει εκπαιδευτεί σε ερευνητικές τεχνικές ντετέκτιβ και υψηλής τεχνολογίας εγκληματολογία, στο «Κολέγιο εκπαίδευσης αστυνομικών Αγγλίας και Ουαλίας».

Η έκθεση δείχνει, ότι οι υπεύθυνοι της σχολής είχαν αναγνωρίσει πως υπήρχε κίνδυνος "οι δεξιότητες που διδάσκονται να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ατόμων που αργότερα μπορεί να υποστούν βασανιστήρια ή άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Κλείσιμο
Ακτιβιστές κατά της θανατικής ποινής λένε ότι η συγκεκριμένη σχέση συνεχίζεται, από το 2009, παρά τη βίαιη αντίδραση από το σαουδαραβικό καθεστώς, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, που οδήγησε σε βασανισμό δεκάδων νεαρών διαδηλωτών οι οποίοι, μετέπειτα καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ένας έφηβος διαδηλωτής ήταν μεταξύ των 47 ανθρώπων που εκτελέστηκαν σε μία μόνο ημέρα του Ιανουαρίου φέτος. Το 2012, ο Αλί αλ-Νιμρ, 17 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο για την παρουσία του στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και επειδή προσκαλούσε φίλους του σε αυτές με τη χρήση του κινητού του.

Η εσωτερική έκθεση συνεχίζοντας αναφέρει, ότι αν αποδεικνυόταν ότι οι δεξιότητες που διδάσκονταν, είχαν χρησιμοποιηθεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Υπουργείο Εξωτερικών και το κολέγιο θα «επανεξέταζαν την εκπαίδευση».

Αλλά εκφράστηκε επίσης ανησυχία, ότι αν το κολέγιο αρνούνταν την εκπαίδευση των Σαουδαράβων, θα μπορούσε να υπάρξουν «ευρύτερες συνέπειες για τις εταιρικές σχέσεις και το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στην πραγματικότητα, παρά τους κινδύνους και τους υποκριτικούς ισχυρισμούς, το Reprieve λέει πως η βρετανική αστυνομία θέλει να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό πακέτο, ώστε να περιλάβει προχωρημένα μαθήματα κυβερνο-εγκλήματος, ανάλυση των αρχείων κινητών τηλεφώνων, αποκρυπτογράφηση σε σκληρούς δίσκους, αναγνώριση φωνής και «ψάρεμα» λήψεων από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Το έργο έχει περιγραφεί ως «επιχειρηματική ευκαιρία παραγωγής εισοδήματος» για το Κολέγιο της Αστυνομίας, το οποίο λέει ότι έχει μια «αξιόπιστη και επαγγελματική εταιρική σχέση» με την σαουδαραβικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σκιώδης υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Εργατικών, Άντι Σλότερ, δήλωσε στο BBC πως το έγγραφο ήταν «εκπληκτικό».

«Μιλάμε για ένα καθεστώς που εκτέλεσε 47 άτομα σε μια μέρα αυτό το έτος, που εξακολουθεί να έχει ανηλίκους στην πτέρυγα των θανατοποινιτών. Εμείς δεν πρέπει να έχει τίποτα κοινό με αυτό το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».

Αλλά το κολέγιο, ισχυρίζεται ότι μέσα από την εκπαίδευση της αστυνομίας, θα μπορούσε να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

«Οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης πρέπει να συμβιβάζουν τις δυσκολίες συνεργασίας με χώρες των οποίων τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να είναι σε αντίθεση με τη δική μας, με την ευκαιρία να συμβάλλουμε στη μεταρρύθμιση και την αντιμετώπιση εθνικών ανησυχιών για την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος από το κολλέγιο στο BBC.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι στόχοι της εκπαίδευσης ήταν διπλωματικοί, ανάπτυξης και οφέλη ασφαλείας, και τόνιζαν πως η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε βοηθήσει να βρεθεί ένας εκτυπωτής-βόμβα σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο στα East Midlands το 2010.

Το κολέγιο λέει πως τυχόν πληρωμές από τη Σαουδική Αραβία θα καλύπτουν μόνο το κόστος, και δεν θα υπάρχει κανένα κέρδος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε την Ένωση Τύπου ότι η βρετανική εμπειρία μεταβιβάζεται στους Σαουδάραβες αστυνομικούς για να εξασφαλιστεί η ακριβής συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, και μόνο.

«Δεν είναι καλό απλώς να επικρίνουμε άλλες χώρες από τα παρασκήνια. Μόνο μέσω της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία είμαστε σε θέση να επιφέρουμε τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε στη χώρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης