OHE: Μέχρι και 400.000 άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι στην Ερυθραία

OHE: Μέχρι και 400.000 άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι στην Ερυθραία

"Πιστεύουμε πως υπάρχουν 300.000 έως 400.000 άνθρωποι που έχουν υποδουλωθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικ Σμιθ, ο επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ - Σε έκθεση περιγράφονταν εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτεταμένα βασανιστήρια, καθώς και πρακτικές σεξουαλικής δουλείας

OHE: Μέχρι και 400.000 άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι στην Ερυθραία
Βαρβαρότητες --όπως η επ' αόριστον εθνική στρατιωτική θητεία που ισοδυναμεί με μαζική υποδούλωση-- έχουν διαπραχθεί από το 1991 που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της και συνεχίζονται, ανακοίνωσε η Διερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ.

"Συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβανομένων αξιωματούχων στα υψηλότερα κρατικά επίπεδα, του κυβερνώντος κόμματος -του Λαϊκού Μετώπου για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη- και διοικητών αξιωματικών φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων", αναφέρεται στην έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής.

Στην έκθεση προστίθεται ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση από πέρυσι, όταν είχε δημοσιοποιήσει έναν 484σέλιδο φάκελο στον οποίο περιγράφονταν εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτεταμένα βασανιστήρια, καθώς και πρακτικές σεξουαλικής δουλείας και καταναγκαστικών έργων.

Κλείσιμο
Οι επισκέπτες της χώρας δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από τη "γενική αίσθηση ηρεμίας και τάξης" στην πρωτεύουσα Ασμάρα, επειδή οι καταχρήσεις γίνονται σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε κέντρα κράτησης, αναφέρεται στην έκθεση.

"Η βιτρίνα της ηρεμίας και της ομαλότητας την οποία βλέπει ο ευκαιριακός επισκέπτης της χώρας, καθώς και άλλοι που ζουν περίκλειστοι σε τομείς της πρωτεύουσας, καλύπτει τις διαρκείς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων", προστίθεται.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν επέτρεψε στην ομάδα του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα, αν και οι διπλωμάτες της συναντήθηκαν με τους ερευνητές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Ερυθραία είναι μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, έπειτα από έναν πόλεμο τριάντα ετών εναντίον της Αιθιοπίας. Από το 1993, η χώρα κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από το καθεστώς του Ισαΐας Αφεουέρκι.

Οι Ερυθραίοι, οι οποίοι διαφεύγουν μαζικά από το καθεστώς, καταφεύγουν στην Ευρώπη, κυρίως στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

300.000 έως 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας στην Ερυθραία
Ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που διεξήγαγε έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ερυθραία δήλωσε σήμερα πως 300.000-400.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν περιέλθει σε κατάσταση δουλείας τα 25 τελευταία χρόνια στο σύστημα της επ' αόριστον "εθνικής θητείας" που εφαρμόζει η Ερυθραία.

"Πιστεύουμε πως υπάρχουν 300.000 έως 400.000 άνθρωποι που έχουν υποδουλωθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικ Σμιθ, ο επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι η Ερυθραία εξακολουθεί να εφαρμόζει μια πολιτική πυρών στο ψαχνό στα σύνορά της για να σταματάει ανθρώπους που διαφεύγουν από τη χώρα, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται ως πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Πάντως η κυβέρνηση της Ερυθραίας ανακοίνωσε πως απορρίπτει τις αβάσιμες, όπως τις αποκάλεσε, κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διατυπώνονται στην έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και υποστήριξε πως οι ερευνητές είχαν πολιτικά κίνητρα.

"Η Ερυθραία απορρίπτει τις πολιτικά υποκινούμενες και αβάσιμες κατηγορίες και τις καταστροφικές συστάσεις της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ", αναφέρει ο προεδρικός σύμβουλος Γεμάνι Γεμπρέαμπ στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. "Πιστεύει ότι αποτελούν μια απρόκλητη επίθεση όχι μόνο εναντίον της Ερυθραίας, αλλά επίσης εναντίον της Αφρικής και των αναπτυσσόμενων χωρών".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης