Ανεβαίνει το θερμόμετρο: Χιλιάδες στρατιώτες σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο: Χιλιάδες στρατιώτες σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία

Η «Iron Wolf 2016» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη Λιθουανία εδώ και αρκετά χρόνια και περιλαμβάνει τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών για φέτος

Ανεβαίνει το θερμόμετρο: Χιλιάδες στρατιώτες σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία
Περίπου 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες πολέμου «Iron Wolf 2016», τη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση φέτος στη Λιθουανία. Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα και περιλαμβάνει βαρύ στρατιωτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί για την περίσταση με αφορμή την επίσκεψη των μελών της συμμαχίας.

Η πρώτη φάση των ασκήσεων φέρνει μαζί στρατιώτες από την οικοδέσποινα Λιθουανία, την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ και την Πολωνία. Στρατιώτες από τη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο θα ενωθούν μαζί τους για τη δεύτερη φάση στις 12 Ιουνίου. Αρκετές δεκάδες γαλλικά στρατεύματα συμμετέχουν με τη σειρά τους σε μια λετονική άσκηση για πρώτη φορά.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Stryker, μαχητικά αεροσκάφη A-10 Warthog και βομβαρδιστικά Β-52 στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της άσκησης. Η Γερμανία έστειλε τεθωρακισμένα άρματα μάχης Boxer και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH 2000, ενώ η Δανία παρείχε τα γνωστά σε όλους Leopard.
Κλείσιμο

Η «Iron Wolf 2016» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη Λιθουανία εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι μέρος της μεγαλύτερης επιχείρησης του ΝΑΤΟ που λέγεται Saber Strike, η οποία επικεντρώνεται στα τρία κράτη της Βαλτικής και περιλαμβάνει περίπου 10.000 στρατεύματα για φέτος. Η μεταφορά των ξένων στρατευμάτων στη χώρα ονομάζεται Dragoon Ride ΙΙ και ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.

Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, κατόπιν αιτήσεώς τους, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο καθίσταται εφικτό να αποφευχθεί μια επίθεση από τη Ρωσία. Η Μόσχα βέβαια από την πλευρά της απορρίπτει την ύπαρξη επιθετικών σχεδίων ενάντια στη συμμαχία και λέει ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει αντι-ρωσική υστερία για να δικαιολογήσει την αύξηση των δαπανών άμυνας στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης