Στη... «γωνία» ο Ολάντ για τα εργασιακά - Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές

Στη... «γωνία» ο Ολάντ για τα εργασιακά - Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές

Ο νόμος «Ελ Κομρί» εξοργίζει του Γάλλους οι οποίοι προχωρούν σε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις - Πλήγμα στην εικόνα της  χώρας ενόψει του Εuro 2016

Στη... «γωνία» ο Ολάντ για τα εργασιακά - Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές
Συνεχίζεται η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία με την κυβέρνηση των Παρισίων να βρίσκεται δέσμια των κινητοποιήσεων και τους πολίτες να παραμένουν στις επάλξεις διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νόμο "Ελ Κομρί", μόλις έντεκα μέρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. 

Οι νέες απεργίες που έχουν εξαγγελθεί προκαλούν πονοκέφαλο στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς, απειλώντας την ομαλή διεξαγωγή του αθλητικού γεγονότος, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ.  

Η τεταμένη κατάσταση στην πατρίδα του ανάγκασε τον Μανουέλ Βαλς να αναβάλει το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στον Καναδά - ενώ Πέμπτη και Παρασκευή, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Monde".
  
Κλείσιμο
Πλήγμα στην εικόνα της Γαλλίας ενόψει του Εuro 2016

Το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται με απεργίες που ξεκινούν σήμερα στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, από την Πέμπτη στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και σύντομα από τους πιλότους της αεροπορικής εταιρείας Air France. 

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου - το κυκλοφοριακό κομφούζιο στη γαλλική πρωτεύουσα από τις κινητοποιήσεις , οι συμπλοκές διαδηλωτών - αστυνομικών στους δρόμους της χώρας αλλά και τα άδεια πρατήρια καυσίμων, αμαυρώνουν την εικόνα της Γαλλίας. 

Η επιτροπή Τουρισμού του Παρισιού και της περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τις συνέπειες αυτών των κοινωνικών γεγονότων στo image της Γαλλίας.  

"Οι σκηνές των συγκρούσεων στην καρδιά του Παρισιού, που μεταδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο ενισχύουν το αίσθημα του φόβου και της σύγχυσης των επισκεπτών σε μία ήδη αγχωτική συγκυρία", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής ,Φρεντερίκ Βαγετού.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της "CGT", της μεγάλης γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που έχει ξεσηκώσει τους Γάλλους πολίτες, Φιλίπ Μαρτινέζ, αναφερόμενος στο Euro 2016 έστειλε τη... μπάλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

«Εμείς δεν θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να πάνε να παρακολουθήσουν τους αγώνες, αλλά πρέπει επίσης η κυβέρνηση να θελήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". 

Πλήγμα και στον πετρελαϊκό τομέα 

Έπειτα από μία σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, το κίνημα διαμαρτυρίας κατέλαβε πρόσφατα τον πετρελαϊκό τομέα. Για να αποφύγει την γενικευμένη έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση των Παρισίων έδωσε εντολή για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, σύμφωνα με τη γαλλική Ένωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών, ενώ ο τομέας της τροφοδοσίας σε δομικά υλικά πλήττεται επίσης από ελλείψεις.

Το απεργιακό κίνημα στρέφεται πλέον προς τις μεταφορές, στρατηγικό τομέα για τις εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών του ποδοσφαίρου που αναμένονται για το Euro 2016.Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, όπου οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας βρίσκονται στην τελική τους φάση, η απεργία που εξαγγέλθηκε αρχίζει σήμερα.

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι του μεγαλύτερου συνδικάτου της Air France ψήφισαν υπέρ μιας εξαήμερης απεργίας διαμαρτυρόμενοι για την προσεχή μείωση των αμοιβών τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης