«Όχι» στην αποστολή βομβών διασποράς στη Σαουδική Αραβία λένε οι ΗΠΑ

«Όχι» στην αποστολή βομβών διασποράς στη Σαουδική Αραβία λένε οι ΗΠΑ

Μετά την αποκάλυψη ότι η συμμαχία αραβικών κρατών κάνει χρήση κατά σιιτών ανταρτών 

«Όχι» στην αποστολή βομβών διασποράς στη Σαουδική Αραβία λένε οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει τις παραδόσεις βομβών διασποράς στη Σαουδική Αραβία, καθώς η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ που έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες εναντίον των σιιτών ανταρτών, αποκάλυψε δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy χθες.

Ερωτηθέν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης απάντησε πως η Ουάσινγκτον είναι ενήμερη για το γεγονός ότι "η συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Σαουδάραβες έχει καταφύγει στη χρήση βομβών διασποράς στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη", και σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

"Παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις ανησυχίες και αναζητούμε συμπληρωματικές πληροφορίες", περιορίστηκε να προσθέσει ο αξιωματούχος, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες του περιοδικού.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το FP, μετά την πίεση που του άσκησαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Λευκός Οίκος πήρε για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο μέτρο για το ζήτημα αυτό παγώνοντας τις παραδόσεις βομβών διασποράς στη Σαουδική Αραβία, παρότι το βασίλειο διατηρεί στενή συμμαχική σχέση με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σουνιτική μοναρχία στη στρατιωτική επέμβασή της από τα τέλη του Μαρτίου του 2015 στην Υεμένη, παρέχοντάς της επιμελητειακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και στρατιωτικό υλικό.

Όμως η αμερικανική διπλωματία έχει εκφράσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την ανησυχία της για τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στους βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ στην Υεμένη. Η συμμαχία επενέβη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι και των συμμάχων τους, τους οποίους κατηγορεί πως αποτελούν ενεργούμενα του Ιράν.

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση προς τις "χώρες με επιρροή" να "απαιτήσουν από τη συμμαχία να σταματήσει να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευθεί διεθνώς" με μια σύμβαση του 2008 την οποία δεν έχουν πάντως υπογράψει οι ΗΠΑ.

Η Αμνηστία εκτιμά ότι διαπράττονται συστηματικά εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί συνεχώς εναντίον του κινδύνου να ενσκήψει μια "ανθρωπιστική καταστροφή" στην φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου τουλάχιστον 6.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης