Αργεντινή: 15 απόστρατοι καταδικάστηκαν για εξόντωση αντιφρονούντων στη χούντα

Αργεντινή: 15 απόστρατοι καταδικάστηκαν για εξόντωση αντιφρονούντων στη χούντα

Στον πρώην δικτάτορα Μπινιόνε επιβλήθηκε ποινή 20ετούς κάθειρξης 

Αργεντινή: 15 απόστρατοι καταδικάστηκαν για εξόντωση αντιφρονούντων στη χούντα
Δεκαπέντε πρώην στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Αργεντινής καταδικάστηκαν εχθές στο Μπουένος Άιρες για εγκλήματα που είχαν διαπράξει στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Κόνδωρ για την εξόντωση των αντιφρονούντων στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Στο άκουσμα της απόφασης χειροκροτήματα ξέσπασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου ήταν παρόντες πολλοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στον πρώην δικτάτορα της Αργεντινής Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 88 ετών σήμερα, που είχε κυβερνήσει την περίοδο 1982-1983, επιβλήθηκε ποινή 20ετούς κάθειρξης. Σε δεκατέσσερις από τους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης οκτώ ως 25 ετών. Δύο αθωώθηκαν.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται πως στη συντονισμένη επιχείρηση για την καταδίωξη και την εξόντωση πολιτικών εξορίστων από τις χώρες του νότιου κώνου της Λατινικής Αμερικής, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, συμμετείχαν οι στρατιωτικές δικτατορίες της Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Βραζιλίας και της Βολιβίας.

Παρότι κάποια από τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί την ίδια εποχή είχαν ήδη εξεταστεί παλαιότερα, αυτή ήταν η πρώτη δίκη που επικεντρώθηκε  στο Σχέδιο Κόνδωρ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης