Γιατρός του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας έγινε τζιχαντιστής

Γιατρός του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας έγινε τζιχαντιστής

Εγκατέλειψε σύζυγο και δύο παιδιά για να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Γιατρός του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας έγινε τζιχαντιστής
Είχε οικογένεια, ήταν γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου και, όμως, εγκατέλειψε τη σύζυγο και τα δύο παιδιά για να βρεθεί στη Συρία και να γίνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 37χρονος Ισάμ Αμπουάνζα, ο οποίος έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη, αλλά ήταν Βρετανός υπήκοος και ζούσε στο Σέφιλντ, εργαζόταν στο NHS για επτά χρόνια πριν αποφασίσει το 2014 να φύγει από τη χώρα για να γίνει τζιχαντιστής.

Η αδελφή του, Νάιλα, μιλώντας στο BBC δήλωσε πως η ίδια και οι γονείς τους δεν πρόκειται ποτέ να τον συγχωρήσουν, ενώ η σύζυγός του ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τα σχέδιά του.

Κλείσιμο
Ο γιατρός, πάντως, είχε εκφράσει το φανατισμό του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook όταν είχε αναρτήσει φωτογραφίες με τον ίδιο να κρατάει όπλα και το κοράνι, αλλά και κείμενο που έγραφε για την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου Μουάθ αλ-Κασάεσμπεχ που είχε πέσει όμηρος στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι τον έκαψαν ζωντανό.

Ο Αμπουάνζα, λοιπόν, αναφερόμενος στο ειδεχθές αυτό έγκλημα είχε γράψει πως θα ήθελε να δει τον Ιορδανό πιλότο να «καίγεται αργά».

Στο μήνυμά του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να τον κάψουν πάρα πολύ αργά και θα ήθελα να τον θεραπεύσω ώστε να τον πυρπολήσουν μία ακόμα φορά
».

Παράλληλα, ο γιατρός πανηγύριζε και για τη φονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo το 2015, γράφοντας: «Υμνώ το Θεό για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Ο Θεός σκοτώνει όλους τους εχθρούς, το στρατό και τους αμάχους, άνδρες και γυναίκες, ενηλίκους και παιδιά».



Εκπρόσωπος του νοσοκομείου του Σκάρμπορω που εργαζόταν από το 2012 μέχρι τις 2013 εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας πως βρίσκεται σε κατάσταση σοκ που «κάποιος που εργάστηκε στο Σκάρμπορω για να σώσει ζωές και να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα, τώρα εμπλέκεται σε τρομερές ενέργειες».

Παρά την έκπληξη του εκπροσώπου, πάντως, ο γιατρός δεν έκρυβε τις πραγματικές του προθέσεις σε διαδικτυακά ιατρικά φόρα, στα οποία ξεσπούσε για τον τρόπο που οι γιατροί στο εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας φέρονται σε ξένους συναδέλφους τους.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η εικόνα που έχουν για τον ίδιο οι συγγενείς του, με την αδελφή του να τον περιγράφει «εντυπωσιακό νεαρό, πολύ σύγχρονο» και να υποστηρίζει ότι δεν είχε ιδέα για ποιο λόγο επέλεξε αυτό το δρόμο.

«Οι γονείς μας δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ. Η επιθυμία του πατέρα μου ήταν να τον δει πριν πεθάνει. Ξόδεψε όλα τα χρήματά του για την εκπαίδευσή του και να τι κάνει τώρα», είπε η Νάιλα Αμπουάνζα.

Μπορεί ο 37χρονος να μην έχει ενημερώσει τη σελίδα του στο Facebook από τον περασμένο Οκτώβριο, με τα ίχνη του να αγνοούνται, ωστόσο μέχρι εκείνη την περίοδο αναφερόταν συχνά στους τραυματίες μουτζαχεντίν που έφταναν στο ιατρείο του με τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, καλούσε γιατρούς από τη Δύση, και δη χειρουργούς, να μεταβούν στη Συρία για να βοηθήσουν.

Όταν ομάδα φοιτητών Ιατρικής από το Σουδάν έφτασε στη Συρία το 2015 ο Αμπουάνζα, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Πριν λίγες ημέρες ο μοναδικός μας γιατρός επειγόντων έφυγε. Ήμουν σοκαρισμένος και θλιμμένος. Ξαφνικά 11 Σουδανοί γιατροί μπήκαν στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους. Δεν έχετε ιδέα πόσο χαρούμενους ήμουν».

Βέβαια, ο Αμπουάζνα δεν είναι ο μοναδικός επαγγελματίας από τη Βρετανία που έχει γίνει τζιχαντιστής, καθώς το ένα τρίτο από τους Βρετανούς μαχητές φοίτησαν στο πανεπιστήμιο και τρεις από αυτούς που έφυγαν από τη χώρα για να φτάσουν στη Συρία είναι καθηγητές.

Ειδικός του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου εξήγησε πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι επαγγελματίες εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος καθώς η τρομοκρατική οργάνωση «δεν στρατολογεί μόνο στρατιώτες». Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της προπαγάνδας «που μοιάζει με τη σοβιετική ή τη ναζιστιστική νεανική προπαγάνδα», υποστηρίζουν ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην «οικοδόμηση της ισλαμιστικής, αγνής ουτοπικής κοινωνίας».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης