Χιλή: Συμπλοκή αστυνομικών με φοιτητές που «μπούκαραν» στο προεδρικό μέγαρο

Χιλή: Συμπλοκή αστυνομικών με φοιτητές που «μπούκαραν» στο προεδρικό μέγαρο

«Σήμερα, εμείς οι φοιτητές της Χιλής εισβάλαμε στο Λα Μονέδα για να πούμε στην πρόεδρο και στην κυβέρνηση της Χιλής ότι απέτυχαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση της Confech ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ιτούρα

Χιλή: Συμπλοκή αστυνομικών με φοιτητές που «μπούκαραν» στο προεδρικό μέγαρο
Περίπου είκοσι φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της παιδείας απομακρύνθηκαν βίαια σήμερα από φρουρούς του προεδρικού μεγάρου όπου είχαν μπει υποδυόμενοι τους τουρίστες.



Κλείσιμο
Με πορτοκαλί καπέλα του μπέιζμπολ και τσάντες στην πλάτη, οι φοιτητές πέρασαν την είσοδο του Palacio de la Moneda στο κέντρο του Σαντιάγο κρατώντας φωτογραφικές μηχανές στα χέρια. Όταν έφθασαν στον κεντρικό προαύλιο χώρο του μεγάρου, ξεδίπλωσαν ένα πανό με το σύνθημα «Μάθετέ το: Η επίθεση ξεκινάει σήμερα».

Φρουροί προσπάθησαν να τους απομακρύνουν διά της βίας και πολλοί από τους φοιτητές αντιστάθηκαν.

Σύμφωνα με την ένωση φοιτητικών συλλόγων Confech, η διαδήλωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βραδύτητα και τη φύση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ στην παιδεία.

«Σήμερα, εμείς οι φοιτητές της Χιλής εισβάλαμε στο Λα Μονέδα για να πούμε στην πρόεδρο και στην κυβέρνηση της Χιλής ότι απέτυχαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση της Confech ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ιτούρα.



«Οι φοιτητές της Χιλής δεν μπορούν να συνεχίσουν να περιμένουν για μια αποσπασματική μεταρρύθμιση, η οποία δεν καθιστά την εκπαιδευτική εκπαίδευση δωρεάν για όλους και δεν τερματίζει την κερδοσκοπία (στην παιδεία)», προστίθεται.

Η Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε πρόεδρος για μια δεύτερη —αλλά όχι συναπτή— θητεία το 2014, υποσχόταν προεκλογικά να προχωρήσει σε σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης της Χιλής, που είχε ιδιωτικοποιηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Μια από τις δεσμεύσεις της ήταν πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Όμως οι προσπάθειές της βάλτωσαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των αντιστάσεων που πρόβαλε το Κογκρέσο, εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και οικονομικής ύφεσης.

Παρότι έχουν εγκριθεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία παίρνει υπερβολικά πολύ χρόνο και δεν πάει αρκετά μακριά. Θεωρούν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται μαζί τους όπως δεσμευόταν.



Οι φοιτητικές διαδηλώσεις που συχνά αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, οι οποίες είχαν προσλάβει τεράστιες διαστάσεις επί των ημερών της προηγούμενης, κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα, κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Σε επεισόδια στην πόλη Βαλπαραΐσο το Σαββατοκύριακο, που έγιναν ταυτόχρονα με το ετήσιο διάγγελμα της προέδρου Μπατσελέτ προς τους πολίτες, σκοτώθηκε ένας φρουρός ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Μια νέα διαδήλωση προγραμματίζεται να γίνει μεθαύριο Πέμπτη στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, στην οποία έχουν καλέσει ενώσεις μαθητών γυμνασίων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης