Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη συντριβή του Airbus της EgyptAir

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη συντριβή του Airbus της EgyptAir

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τα συντρίμμια -Σε ένα μήνα η απάντηση για τα αίτια της συντριβής -Θρίλερ με το μαύρο κουτί

EgyptAir flight: Pilot spoke with Cairo traffic control before crash
Όλο και περιπλέκεται το μυστήριο γύρω από τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της
EgyptAir
. Το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου. Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την συντριβή και όλα τα σενάρια είναι ακόμα ανοιχτά.  

Η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οµάδας ερευνών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram. 
Κλείσιμο

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες










Ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε πως η έκθεση «θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα… και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης της».

Αιγύπτιοι ερευνητές που εξετάζουν τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir στη Μεσόγειο δήλωσαν  ότι αναλύουν τα δεδομένα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σήματα που εστάλησαν από το αεροσκάφος, ωστόσο τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εξετάζουν υλικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, έγγραφα με στοιχεία του αεροσκάφους και του πληρώματος, καθώς συστήματα διαχείρισης αεροπορικών δεδομένων AIRMAN και ACARS.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να διατυπώσουμε κρίσεις ή αποφάσεις βάσει μίας και μόνο πηγής πληροφόρησης, όπως τα μηνύματα ACARS, τα οποία είναι σήματα ή δείκτες που μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες (και) άρα απαιτούν περαιτέρω ανάλυση», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Τα σενάρια της συντριβής

Κανείς δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για τεχνική βλάβη. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι η συντριβή του αεροσκάφους είναι πιθανότερο να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια παρά σε τεχνικό πρόβλημα.

«Αν αναλύσουμε διεξοδικά όλα τα δεδομένα, η πιθανότητα μίας τρομοκρατικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από μία τεχνική βλάβη. Όταν θα συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία θα γνωρίζουμε την αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Γάλλος ερευνητής τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέβαινε βομβιστής – καμικάζι στο αεροσκάφος της Egyptair. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο αεροσκάφος της Egyptair να υπήρχε βόμβα ή να επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, Jean-Paul Troadec στο Europe 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πύραυλο, όπως συνέβη στο αεροσκάφος Malaysia Airlines τον Ιούλιο» πρόσθεσε.

Και η Μόσχα «βλέπει» τρομοκρατική ενέργεια πίσω από τη συντριβή, με τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες».

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας Πολ Τσαρλς, μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι πρόκειται για μηχανική βλάβη και ότι «κάτι συνέβη στο πιλοτήριο».

Ο κ.Τσάρλς δεν απέρριψε πλήρως το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο δήλωσε, αποκωδικοποιώντας τις τελευταίες κινήσεις του αεροσκάφους, ότι το πιθανότερο είναι ο πιλότος «να ενεπλάκη με κάποιον τρόπο σε κάποιο συμβάν στο πιλοτήριο». Επιπλέον, ο Πολ Τσαρλς διατύπωσε την εκτίμηση, ότι οι χειριστές του airbus δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, ακόμα και αν προσπάθησαν.

Πάντως η γαλλική Δικαιοσύνη αρχίζει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

«Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο» της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.

To ISIS πίσω από την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir; 

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ένας ιστότοπος υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν ήδη την ευθύνη για το αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir.

Σύμφωνα με το Νewsday247, το οποίο επικαλείται ιστοσελίδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του Airbus A320 που απογειώθηκε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.  
Nα σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής, ενώ οι αναλυτές δεν απορρίπτουν κανένα ενδεχόμενο σχετικά με την εξαφάνιση και συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα AMAQ, που ανήκει στους τζιχαντιστές φαίνεται ότι οι μαχητές του ISIS τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος και μάλιστα παρουσιάζονται να πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους στη Ράκα.

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά;

Τα διεθνή ΜΜΕ, έκαναν λόγο επικαλούμενα πληροφορίες ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους ωστόσο πηγή από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου διέψευσε την είδηση.

Σε δημοσίευμα της η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm αναφέρει ότι αν είχε εντοπιστεί το μαύρο κουτί θα είχε γίνει άμεσα επίσημη ανακοίνωση, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε τέλος στο μυστήριο που καλύπτει το λόγο συντριβής του αεροσκάφους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης