Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με κατάσχεση εργοστασίων

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με κατάσχεση εργοστασίων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση - Με στρατιωτικές ασκήσεις απαντά ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με κατάσχεση εργοστασίων
Με κατάσχεση των εργοστασίων που έχουν διακόψει την παραγωγή και με φυλάκιση των ιδιοκτητών τους απειλεί τώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του ότι παρατείνει για 3 μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου στη χώρα του.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υποστηρικτές του στο Καράκας, ο Μαδούρο είπε ότι η χώρα θα πρέπει να ανακτήσει τα μέσα παραγωγής, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση.

«Πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ανακτήσουμε την ικανότητα παραγωγής, την οποία επιχειρεί να παραλύσει η μπουρζουαζία»
Κλείσιμο
είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της χώρας του. «Όποιος θέλει να διακόψει την παραγωγή για να σαμποτάρει την χώρα, θα πρέπει να φύγει και εκείνοι που το κάνουν αυτό θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή φορώντας χειροπέδες»,
συμπλήρωσε ο πρόεδρος της σημείωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Θα πούμε στον ιμπεριαλισμό και στα διεθνή δεξιά καθεστώτα ότι ο λαός είναι εδώ με τα εργαλεία της φάρμας στο ένα χέρι και το όπλο στο άλλο, για να υπερασπιστεί αυτή την ιερή γη»
πρόσθεσε.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση - Στρατιωτικές ασκήσεις από τον Μαδούρο


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Euronews, η κατάσταση στη Βενεζουέλα θυμίζει καζάνι που βράζει, με την αντιπολίτευση να διοργανώνει όλο και περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, πιέζοντας την κυβέρνηση Μαδούρο να αποχωρήσει.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο προειδοποιούν ότι, εάν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιχειρήσει να μπλοκάρει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή του, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

«Η Βενεζουέλα είναι μία ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να εκραγεί και γι’ αυτό ζητάμε απ’ όλους να κινητοποιηθούν ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του 2016», τόνισε ο Ενρίκε Καπρίλες, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της Μιράντα.

Η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο ήταν να υποστηρίξει ότι η χώρα απειλείται από ξένες δυνάμεις προχωρά σε στρατιωτικά γυμνάσια. Κατά τη διάρκεια δικής του ομιλίας χτες ανέφερε τα εξής: «Το επόμενο Σάββατο ζήτησα από τις ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και να είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο. Διότι αυτή η γη είναι ιερή και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζεται με σεβασμό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες υπέρ της αποπομπής του Μαδούρο


Υπενθυμίζεται ότι, πριν από 2 εβδομάδες περίπου, η αντιπολίτευση κατέθεσε αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με 1,85 εκατομμύρια υπογραφές.

Οι ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τρόφιμα και φάρμακα, ο τριψήφιος πληθωρισμός, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι ολοένα και συχνότερες διακοπές νερού και ρεύματος έχουν εξοργίσει όπως φαίνεται μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα (MUD) κατέθεσε στο εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) την αίτηση του δημοψηφίσματος με 1,85 εκατομμύρια υπογραφές, πολλές περισσότερες από εκείνες που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας (περίπου 200.000). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» τόνισε ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης