Ισπανία: 92 χρόνια σε μέλος της ΕΤΑ που αποπειράθηκε να σκοτώσει το βασιλιά

Ισπανία: 92 χρόνια σε μέλος της ΕΤΑ που αποπειράθηκε να σκοτώσει το βασιλιά

Ο 49χρονος Ενέκο Γκογκεασκοετσέα Αρονατέγκουι επιχείρησε το 1997 να δολοφονήσει το βασιλιά Χουάν Κάρλος - Σκότωσε έναν αστυνομικό κατά τη διαφυγή του - Είχε κρυφτεί στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, όπου συνελήφθη το 2011

Ισπανία: 92 χρόνια σε μέλος της ΕΤΑ που αποπειράθηκε να σκοτώσει το βασιλιά
Σε 92 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε μέλος της Βασικής Αυτονομιστικής Οργάνωσης ΕΤΑ, για την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Ισπανίας, στα εγκαίνια του Μουσείου Γκαγκενχάιμ, στο Μπιλμπάο, το 1997.

Ο Ενέκο Γκογκεασκοετσέα Αρονατέγκουι και ένα ακόμη μέλος της ΕΤΑ, είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία του Χουάν Κάρλος. Η ισπανική αστυνομία, ωστόσο, είχε πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, πολύ δε περισσότερο στην πόλη των Βάσκων, εντοπίζοντας τους δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως κηπουροί. Πέντε μέρες πριν τα εγκαίνια του Μουσείου, η αστυνομία επενέβη και επιχείρησε να συλλάβει τους δύο άνδρες. Ο Γκογκεασκοετσέα πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό στη συμπλοκή που έλαβε χώρα για τη σύλληψή τους και κατάφερε να διαφύγει.

Ο 49χρονος σήμερα Βάσκος αυτονομιστής, εντοπίστηκε και συνελήφθη τον Ιούλιο του 2011, στο Κέμπριτζ της Βρετανίας, όπου είχε κρυφτεί για πολλά χρόνια. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε από έναν Ισπανό, ο οποίος τον συνάντησε τυχαία σε ένα μπαρ στην περιοχή.

Κλείσιμο
Ο Γκογκεασκοετσέα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια για τη δολοφονία του αστυνομικού, συν 15 χρόνια για το αδίκημα της συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά. Επιπλέον, το δικαστήριο τιμώρησε με άλλα 47 χρόνια τον Βάσκο αυτονομιστή, για διάφορα άλλα αδικήματα στα οποία κρίθηκε ένοχος. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, ο 49χρονος άνδρας θα καθίσει στη φυλακή για 40 χρόνια, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα είναι το μέγιστο δυνατό που μπορεί να μείνει ένας άνθρωπος έγκλειστος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης