Γιβραλτάρ: Επεισόδιο μεταξύ πλοίων του βρετανικού ναυτικού και της ισπανικής ακτοφυλακής

Γιβραλτάρ: Επεισόδιο μεταξύ πλοίων του βρετανικού ναυτικού και της ισπανικής ακτοφυλακής

Το πλοίο HMS Sabre που έκανε περιπολία, έριξε προειδοποιητικές βολές πάνω από την πλώρη του σκάφους της Guardia Civil, το οποίο προσπάθησε δις να ανακόψει την πορεία του υποβρυχίου USS Florida κατά την είσοδό του στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ

Γιβραλτάρ: Επεισόδιο μεταξύ πλοίων του βρετανικού ναυτικού και της ισπανικής ακτοφυλακής
Σοβαρή εμπλοκή στη θάλασσα, στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, έριξε φωτοβολίδες, για να προειδοποιήσει ένα σκάφος της ισπανικής ακτοφυλακής, το οποίο πλησίαζε ένα πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ που προσπαθούσε να προσεγγίσει το λιμάνι.

Το πλοίο HMS Sabre που έκανε περιπολία, έριξε προειδοποιητικές βολές πάνω από την πλώρη του σκάφους της Guardia Civil, το οποίο προσπάθησε δις να ανακόψει την πορεία του υποβρυχίου USS Florida κατά την είσοδό του στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ.

Το HMS Sabre του βρετανικού Ναυτικού

Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Γιβραλτάρ, τα ισπανικά σκάφη, εισέρχονται αρκετά πέραν του ορίου, μέσα στα χωρικά του ύδατα και το Foreign Office επιτέθηκε σε τέτοιες ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε «προβοκατόρικες».

Όμως πηγές από το υπουργείο άμυνας της χώρας επεσήμαναν, ότι δεν έχει συμβεί πάνω από δυο φορές τα τελευταία δυο χρόνια, να χρειαστεί να ριχτούν προειδοποιητικές φωτοβολίδες από την πλευρά του Βασιλικού Ναυτικού.

Το πυρηνικό υποβρύχιο USS Florida


Αξιωματούχος του Ναυτικού ανέφερε ότι: «Έφτασε πολύ κοντά και όταν πρόκειται για πυρηνικό υποβρύχιο, σε πιάνει φαγούρα, όπως και να έχει. Αν έχεις υπό την ευθύνη σου την ασφάλειά του, πρέπει να δράσεις νωρίτερα απ' ότι θα έκανες συνήθως. Και ευτυχώς πέτυχε, το σκάφος απομακρύνθηκε έγκαιρα».

Το γεγονός της «φαγωμάρας» έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1713, όταν υπογράφτηκε η συνθήκη της Ουτρέχτης, σύμφωνα με την οποία, το Γιβραλτάρ, το νότιο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου, ανακηρύχθηκε σε βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Όπως είναι λογικό η Ισπανία θέλει το έδαφος για λογαριασμό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης