Οι 32 θανατηφόρες ατάκες για τον Τραμπ από ξένους πολιτικούς

Οι 32 θανατηφόρες ατάκες για τον Τραμπ από ξένους πολιτικούς

Η παρουσία του Τραμπ δεν έχει πολώσει το εκλογικό σώμα μόνο στις ΗΠΑ αλλά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στο εξωτερικό

Οι 32 θανατηφόρες ατάκες για τον Τραμπ από ξένους πολιτικούς
Δεν είναι σύνηθες για ξένους ηγέτες να εμπλέκονται στα εσωτερικά μιας χώρας, και δη σε κάποια προεκλογική εκστρατεία. Και η λογική είναι απλή: Αν αυτό το πρόσωπο κερδίσει θα τον βρεις απέναντί σου, αισθανόμενος προφανώς άβολα. Όμως με την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ αυτές οι παραδοσιακές αξίες καλών πολιτικών τρόπων πήγαν περίπατο, κυρίως γιατί ο ίδιος το προκάλεσε. 

Μία μεγάλη γκάμα ξένων ηγετών και πολιτικών έχουν μιλήσει εναντίον του, και η αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post συγκέντρωσε μερικά από τα πιο βιτριολικά σχόλια. Οι περισσότεροι μιλούν για τις αμφιβολίες που έχουν για τις ικανότητες και τις ίδιες της προτάσεις του Τραμπ. Ενώ άλλοι έχουν μιλήσει (κυρίως off the record) για το άγχος που τους έχει κυριέψει σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

1. «Διχαστική, άχρηστη και απλά λάθος». Η άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την προτεινόμενη από τον Τραμπ απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους.

2. «Αλλάζει απόψεις όπως και οι υπόλοιποι από εμάς αλλάζουμε εσώρουχα». Ο υπουργός Εξωτερικής της Δανία Kristian Jensen.
Κλείσιμο

3. «Η ομιλία του είναι τόσο χαζή, τόσο απλή». Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

4. «Αυτός είναι ο τρόπος που ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία». Ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Peña για την ρητορική του Tραμπ.

5. «Ο Τραμπ είναι ένας παράλογος άνθρωπος». Ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Lou Jiwei .

6. «Εσύ Τραμπ είσαι ντροπή για όλη την Αμερική. Παραιτήσου από την διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας καθώς δεν πρόκειται να κερδίσεις ποτέ. Ο Σαουάραβας πρίγκηπας Alwaleed bin Talal Alsaud.

7. «Η δήλωση Τραμπ δείχνει όχι μόνο την αναισθησία του αλλά και την άγνοιά του για το Πακιστάν». Ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Chaudry Nisar Ali Khan μετά την απαίτηση του Τραμπ για την απελευθέρωση ενός γιατρού που βοήθησε την CIA να κυνηγήσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεω το 2011.

8. «Ας είμαστε σαφείς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ηλίθιος. Έχω προσπαθήσει να βρω διαφορετικά, ίσως πιο κοινοβουλευτικά επίθετα για να τον περιγράψω, αλλά κανένα δεν ήταν αρκετά σαφές. Πρόκειται απλά για έναν ηλίθιο». Ο Gavin Newlands, Βρετανός βουλευτής με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας .

9. «Όταν ένα μήλο είναι κόκκινο είναι κόκκινο. Όταν λες αγενή πράγματα, τότε είσαι αγενής». Η γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικό Ruiz Massieu.

10. «Νομίζω ότι το φαινόμενο Τραμπ είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για της ΗΠΑ, κάνοντας την δημοκρατία τους να δείχνει παράξενη». Christopher Pyne, υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας.

11. «Ο Τραμπ, η Λεπέν και ο Γκιρτ Γουίλντερς, όλοι αυτοί οι δεξιοί λαϊκιστές δεν είναι απειλή μόνο για την ειρήνη και την κοινωνική συμφιλίωση, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη». Ο Γερμανός αντιπρόεδρος Σίγκμαρ Γκάμπριελ

12. «Σοβαρά, με έχετε ακούσει να λέω κάτι τέτοιο;». Απορία της Μαρίν Λεπέν όταν την κατηγόρησαν ότι συμμερίζεται την άποψη του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων.

13. «Αν γίνει πρόεδρος, θα πρόκειται για καταστροφή». Ο πρώην υπουργός της Δανίας Martin Lidegaard.

14. «Είναι πολύ καλός στο να φτιάχνει ομιλίες, αλλά σαν πολιτικός και παγκόσμιος ηγέτης δεν νομίζω ότι θα είναι μια καλή ιδέα». Ο Jimmie Akesson, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας.

15. «Μερικές από τις ιδέες του κατά την διάρκεια της εκστρατείας είναι εντελώς κενές ή απλώς λάθος». Ο Peter Westmacott, πρώην Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ.

16. «Ένας άνθρωπος που χτίζει μόνο τοίχους, όποιοι και να είναι αυτοί, και δεν χτίζει γέφυρες, δεν είναι χριστιανός». Ο Πάπας Φραγκίσκος.

17. «Ο πορτοκαλί πρίγκηπας της Αμερικάνικης αυτο-δημοσιότητας». Ο Μarcus Fysh, Βρετανός βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα.

18. «Για να ξεκινήσουμε, στην αρχή δεν ήταν παρά ένα αστείο και όλοι γελούσαμε. Όμως τώρα έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητικό». Ο Søren Espersen, εκπρόσωπος Τύπου του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας.

19. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολύ φιλόδοξος αλλά όχι καλά πληροφορημένος άνθρωπος». Ο Felipe Calderon, πρώην πρόεδρος του Μεξικού.

20. «Αν τον συναντούσα με έναν ή δύο από τους ψηφοφόρους μου σε ένα από τα πολλά μπαρ στην εκλογική μου περιφέρεια, θα του έλεγα ότι είναι ένας ηλίθιος». Victoria Atkins, Βρετανή βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα.

21. «Στο παρελθόν, όταν οι  υποψήφιοι έλεγαν ακραία πράγματα, πάντα υπήρχε κάποιος έμπειρος σύμβουλος για να του πει πως θα μιλήσει ή να μαλακώσει τα πράγματα. Αυτή την φορά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον Τραμπ». Ανώνυμος πρεσβευτής από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ.

22. «Το πρόσωπο με το οποίο ασχολείστε, μπορεί να είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά είναι επίσης και ένας παλιάτσος». Ο Gavin Robinson, Βρετανός βουλευτής από την Βόρεια Ιρλανδία.

23. «Αυτά που λέει δεν έχουν καμία αίσθηση ενδοσκόπησης και το τι αποτέλεσμα θα έχουν στον κόσμο. Δεν ξέρει την σοβαρότητα των όσων λέει». O Choi Young-Jin, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

24. «Αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, καλύτερα να ετοιμαστούμε να επιστρέψουμε στα καταφύγια». Carl Bildt, πρώην υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας.

25. «Ένας επιτυχημένος πολιτικός δεν θα έκανε τέτοιες δηλώσεις, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στις ΗΠΑ». Ο Erdogan για την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων.

26. «Ο οπορτουνισμός, η αναξιοπιστία και η ανηθικότητα που έχουμε δει κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Τραμπ είναι επιζήμια για τον κόσμο και μπορούν να βλάψουν και την Ευρώπη». Αna Palacio, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

27. «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ δεν θα λείψει η αντίληψη της πραγματικότητας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγιερ .

28. «Οι ΗΠΑ θα αποτύχουν αν πέσουν στα χέρια ενός τρελού τύπου». O Vicente Fox, πρώην πρόεδρος του Μεξιού.

29. «Όρνιο!». Tweet του Gerard Araud, πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ, σε απάντηση tweet του Τραμπ σχετικά με τον έλεγχο των όπλων στην Γαλλία.

30. «Δεν είναι ο άνθρωπος που θα τον ψήφιζα. Και ελπίζω οι Αμερικάνοι -και νομίζω ότι θα το κάνουν τελικά- να επιλέξουν κάποιον άλλον που είναι καλύτερος για να κάνει αυτή την δουλειά». Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist.

31. «Οι δηλώσεις του Τραμπ είναι συγκλονιστικές και αηδιαστικές». Ο Isaac Herzog, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

32. «Ο μόνος λόγος που δεν θα επισκεφτώ κάποια σημεία της Νέας Υόρκης είναι το ενδεχόμενο να συναντηθώ με τον Ντόναλντ Τραμπ». Ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης