ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια ανέβασε το όριο καπνίσματος στα 21 έτη

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια ανέβασε το όριο καπνίσματος στα 21 έτη

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέβασε το νόμιμο όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού από τα 18 στα 21

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια ανέβασε το όριο καπνίσματος στα 21 έτη
Σε μία χώρα που τα λόμπι του καπνού είναι εξαιρετικά ισχυρά, η απόφαση μιας Πολιτείας να ανεβάσει το όριο που επιτρέπεται η αγορά καπνού είναι μία απόφαση με έντονο συμβολισμό αλλά και πρακτική αξία. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας Jerry Brown ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να ανεβάσει αυτό το όριο από την ηλικία των 18 στην ηλικία των 21 ετών. 

Όπως ήταν προφανές βρήκε απέναντί του τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα μέτρα αφορούν πολίτες οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι για να πεθάνουν για την χώρα τους αλλά όχι αρκετά μεγάλοι -σύμφωνα με τον κυβερνήτη- για να αποφασίζουν αν θα καπνίσουν. 

Πάντως η απόφαση θα ισχύσει άμεσα και θα αφορά επίσης νέους περιορισμούς για τα σημεία που θα επιτρέπεται το κάπνισμα αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο γερουσιαστής Ed Hernadez που βρίσκεται πίσω από αυτή την καμπάνια δήλωσε ότι αυτοί οι νόμοι θα σώσουν πάρα πολλές ζωές και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος για την περίθαλψη, ενώ παράλληλα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα γιατί βασίζονται ήδη σε ένα υπάρχον νομικό σύστημα.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας, καθώς και δεκάδες άλλες οργανώσεις Υγείας, χαιρέτισαν την απόφαση της Καλιφόρνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία έρευνα από το Μάρτιο του 2015, δείχνει ότι το 90% των Αμερικανών ξεκινούν το κάπνισμα κάτω από τα 19 τυς έτη. Μάλιστα η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι η άνοδος του ορίου στα 21 έτη θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 250.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους και 50.000 λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα ανάμεσα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2019.
Κλείσιμο

Πάντως η πρώτη Πολιτεία που ξεκίνησε την τάση για άνοδο του ορίου στα 21 έτη ήταν η Χαβάη, η οποία υιοθέτησε το μέτρο στις αρχές του Απριλίου, ενώ σε ολόκληρη την Αμερική υπάρχουν αρκετές πόλεις που έχουν αποδεχθεί αυτή την αλλαγή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης