Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στις εξής πέντε χώρες: Την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία

Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν
Την εξάμηνη παράταση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων στις ζώνη Σένγκεν
για πέντε χώρες πρότεινε την Τετάρτη η
Ευρωπαϊκή Επιστροπή, ως το
«επόμενο βήμα για την άρση των προσωρινών ελέγχων». 
Κλείσιμο

Οι έλεγχοι, που κανονικά θα έληγαν στις 12 Μαΐου, θα παραταθούν για έξι ακόμα μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι χώρες αυτές έχουν εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών και υπογραμμίζει ότι η πρότασή της για εξάμηνη παράταση βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. 

Οι πέντε χώρες που θα διατηρήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για ακόμα μισό χρόνο είναι οι εξής: 

Αυστρία: Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Γερμανία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία

Δανία: Προβλέπονται έλεγχοι για ακόμα έξι μήνες στα λιμάνια της χώρας που εξυπηρετούν δρομολόγια πλοίων από τη Γερμανία και στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία

Σουηδία: Η παράταση αφορά στους ελέγχους στα λιμάνια της χώρας και στη γέφυρα Öresund 

Νορβηγία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα νορβηγικά λιμάνια όπου καταφθάνουν πλοία από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Αβραμόπουλος: Έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν ακόμη ελλείψεις


Την απόφαση της Επιτροπής για την παράταση των ελέγχων ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

Η Ελλάδα έχει πετύχει «τεράστια πρόοδο», όμως ακόμα «δεν έχουν αντιμετωπισθεί οι ελλείψεις» που είχαν διαπιστωθεί στα ελληνικά σύνορα,  ανέφερε ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι να καταργηθούν πλήρως οι έλεγχοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «δευτερογενών μετακινήσεων». 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν σήμερα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές κατέβαλαν «τεράστιες προσπάθειες» και έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος». Προσέθεσε, ακόμη, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μέσα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, είπε ο Ολλανδός Επίτροπος, κρίθηκε αναγκαία η διατήρηση των ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.


Έλεγχος διαβατηρίων στο αεροδρόμιο του Παρισιού για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα


Την ίδια ώρα που η Επιτροπή κάνει λόγο για παράταση των ελέγχων σε πέντε μόνο χώρες, ένα tweet της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐδας Παπαϊωάννου έχει προκαλέσει σάλο, καθώς ενημερώνει ότι, επιστρέφοντας στο Παρίσι από την Αθήνα γινόταν έλεγχος διαβατηρίων και είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές στους επιβάτες που έφταναν στην Γαλλία.

«Επιστρέφοντας στο Παρίσι από Αθήνα πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός ζώνης Schengen. Έλεγχος διαβατηρίων με τεράστια ουρά», έγραψε η δημοσιογράφος.



Για του λόγου το αληθές, η κυρία Παπαϊωάννου δημοσίευσε στη συνέχεια και φωτογραφία της ουράς που περίμενε



Τα tweet της δημοσιογράφου συγκέντρωσαν πλήθος σχολίων, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών, στα οποία απάντησε μάλιστα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ με τις παρακάτω αναρτήσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης