Βρέθηκε το θρυλικό πλοίο «HMS Endeavour» του Τζέιμς Κουκ

Βρέθηκε το θρυλικό πλοίο «HMS Endeavour» του Τζέιμς Κουκ

Ο Κούκ ήταν ο καπετάνιος του πλοίου από το 1768 έως το 1771, όταν ξεκίνησε την εξερεύνηση του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού

Βρέθηκε το θρυλικό πλοίο «HMS Endeavour» του Τζέιμς Κουκ
Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του «HMS Endeavour», του θρυλικού πλοίου του γνωστού Βρετανού θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ, στο λιμάνι του Νιούπορτ, ανοιχτά της πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ, όπως μεταδίδει με το CNN.

Ο Κουκ ήταν ο καπετάνιος του πλοίου από το 1768 έως το 1771, όταν ξεκίνησε την εξερεύνηση του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο για πολλά χρόνια η τύχη του «HMS Endeavour» αποτελούσε ένα μυστήριο. 

Μετά από τα μακρινά ταξίδια με τον διάσημο θαλασσοπόρο, που είχε κάνει δύο φορές τον γύρο του κόσμου, το πλοίο πέρασε από πολλά χέρια, προτού μετονομαστεί τελικά σε «Lord Sandwich» και χρησιμοποιηθεί στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Το 1992, συστάθηκε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στο Ρόουντ Άιλαντ, με σκοπό να μελετηθεί η ναυτική ιστορία της περιοχής. «Γνωρίζουμε με βάση το μέγεθος, τις διαστάσεις και τα αρχεία που υπάρχουν ότι το Sandwich ήταν όντως το Endeavour», α
ναφέρει στο CNN η Κάθι Άμπας, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου, σημειώνοντας ότι είναι σχεδόν σίγουροι ότι τα απομεινάρια που έχουν βρεθεί στο λιμάνι του Νιούπορτ ανήκουν όντως στο ξακουστό πλοίο.

Η οργάνωση αναφέρει ότι το Endeavour βυθίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο από τις βρετανικές δυνάμεις, το 1778. «Ο αμερικανικός στρατός είχε συγκεντρωθεί στην ενδοχώρα και οι Γάλλοι έστειλαν δυνάμεις για να βοηθήσουν. Οι Βρετανοί ήξεραν ότι κινδύνευαν, έτσι διέταξαν να βυθιστούν εκεί επίτηδες 13 πλοία για να μπλοκάρουν την πόλη. Έτσι βύθισαν τα πλοία σε σχετικά ρηχά νερά»
, αναφέρει η Άμπας.

Ο Τζέιμς Κουκ ήταν Άγγλος εξερευνητής, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως. Το «HMS Endeavour» είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία της ναυτικής ιστορίας, αφού με αυτό το σκάφος ο καπετάνιος Τζέιμς Κούκ πέτυχε την πρώτη καταγεγραμμένη ευρωπαϊκή επαφή με την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, τη Χαβάη και πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Νέας Ζηλανδίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης