O Βαρουφάκης στις διαδηλώσεις της Γαλλίας με μπηχτή κατά του Τσίπρα

O Βαρουφάκης στις διαδηλώσεις της Γαλλίας με μπηχτή κατά του Τσίπρα

«Μην αφήσετε αυτή τη δράση να προωθήσει καριέρες» είπε στους διαδηλωτές

O Βαρουφάκης στις διαδηλώσεις της Γαλλίας με μπηχτή κατά του Τσίπρα
Στο πλευρό των Γάλλων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την εργασιακή μεταρρύθμιση βρέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης
ασκώντας δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο,
Φρανσουά Ολάντ, αλλά και εκτοξεύοντας πυρά κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας οικονομολόγος έκανε για μία ακόμη φορά εμφάνιση "σταρ" στους δρόμους των Παρισίων ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει... σπόντα  και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κλείσιμο
Βαρουφάκης κατά Τσίπρα

Απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό που είχε κατακλύσει την Πλατεία της Δημοκρατίας ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μία αναφορά που θα μπορούσε να ληφθεί και ως "σπόντα" στον Αλέξη Τσίπρα: «Μην αφήσετε αυτή τη δράση να προωθήσει καριέρες. Κάντε τη διαφορά, όλοι μαζί ανά την Ευρώπη»,  τόνισε. 



Εδώ και δύο εβδομάδες, η πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης με τίτλο "Αγρυπνία", η οποία ξεκίνησε τη νύχτα της 31ης Μαρτίου κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου και επεκτάθηκε σε περισσότερες από 50 πόλεις της Γαλλίας. Μειώσεις στις υπερωρίες, απελευθέρωση απολύσεων, ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών χωρίς προφανείς αιτίες, είναι ορισμένα από τα μέτρα της εργατικής μεταρρύθμισης Ολάντ. 




Βαρουφάκης κατά Ολάντ  

Κατηγορώντας τον Φρανσουά Ολάντ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την εργασία με την εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης  ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενους στους Γάλλους διαδηλωτές που είχαν ξεχυθεί το Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές στο Παρίσι του θυμίζουν τις ελληνικές διαδηλώσεις του 2011 στο Σύνταγμα...

Ο Bαρουφάκης εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση της Ελλάδας στους Γάλλους διαδηλωτές, είπε χαρακτηριστικά: 
   
«Η υπονόμευση της εργασίας στην Γαλλία μπορεί μόνο να κάνει πιο βαθιά την κρίση..  Σας μεταφέρω την αλληλεγγύη από την Αθήνα».

Ο πρώην υπουργός της Ελλάδας έκανε επίσης παραλληλισμό των κινητοποιήσεων του Παρισιού και των διαδηλώσεων  κατά της λιτότητας το 2011 στο Σύνταγμα.

«Οι αρχές μας είχαν πει ότι κάνουμε κατάληψη στις πλατείες, ωστόσο, αυτοί προσπάθησαν να μας ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα»,  πρόσθεσε.

Στο Twitter , το γαλλικό δίκτυο "Actualite 24" σχολιάζει: «Ο Βαρουφάκης στο Παρίσι για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους στους στρατευμένους της "Αγρυπνίας "».
 
Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι νέοι στην πλατεία Δημοκρατίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα " DiEM".

Ο Έλληνας οικονομολόγος βρέθηκε στο Παρίσι το Σάββατο προκειμένου να δηλώσει την αλληλεγγύη του στο κίνημα "Nuit Debut", το κίνημα της "Αγρυπνίας " που έχει κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας από τα τέλη Μαρτίου, σε διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση Ολάντ στην εργατική νομοθεσία.

Ο Βαρουφάκης άδραξε την ευκαιρία και επιτέθηκε στον Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον πως επιχειρεί την υποτίμηση της αξία της εργασίας με τη νέα του μεταρρύθμιση. «Υποτιμώντας την εργασία θα προκαλέσει μόνο ακόμη βαθύτερη κρίση», υποστήριξε. «Σας φέρνω αλληλεγγύη από την Αθήνα, το Λονδίνο, το Ανόβερο στη Γερμανία όπου βρισκόμουν και μια παράκληση: Μην αφήσετε αυτή την ενέργεια να πάει χαμένη»,  ανέφερε μπροστά στο πλήθος νέων που έχουν κατακλύσει την πλατεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. 


Βαρουφάκης κατά Ερντογάν  

Αναφορικά με το προσφυγικό είπε: «Αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα. Όταν οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι τρομαγμένοι, έχουν παιδιά, τι κάνεις; Τους ανοίγεις την πόρτα. Δεν κάνεις οικονομικές αναλύσεις κόστους για ένα τέτοιο θέμα». Ο Βαρουφάκης κατηγόρησε  εμμέσως πλην σαφώς την τακτική της προσέγγισης της Αθήνας με τον Ερντογάν χωρίς όμως να τον κατονομάζει. 

«Δεν πέφτεις στο κρεβάτι με τη μεταφορική έννοια με έναν ηγέτη κράτους που αρνείται να υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες διαχείρισης των προσφύγων. Η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια , αρκετά μεγάλη ώστε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με έναν τρόπο που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα, την ανθρωπιά και την λογική μας», υπογράμμισε ο Έλληνας οικονομολόγος. 

Βίντεο και φωτογραφίες από την εμφάνιση Βαρουφάκη














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης