Νέο «Δουβλίνο» με αφορμή το προσφυγικό πρότεινε ο Φάιμαν

Νέο «Δουβλίνο» με αφορμή το προσφυγικό πρότεινε ο Φάιμαν

Την εναρμόνιση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για το άσυλο και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας

Νέο «Δουβλίνο» με αφορμή το προσφυγικό πρότεινε ο Φάιμαν
Ένα «νέο Δουβλίνο», το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης
, πρότεινε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Ο Αυστριακός πολιτικός επέμεινε στην ανάγκη εναρμόνισης του Ευρωπαϊκού Δικαίου για το άσυλο και της δικαιότερης κατανομής των προσφύγων βάσει των ποσοστώσεων που έχουν οριστεί στη σύνοδο κορυφής της
Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί και δεν αποτελεί μία μόνιμη λύση. 

Κλείσιμο
Σε σημερινές δηλώσεις του μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ότι κατά μέσο όρο υποβάλλονται πλέον ημερησίως 94 αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, γεγονός που πρόσφερε μία μεγάλη ανάσα στη χώρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο ελέγχθηκαν οι ροές, αλλά και η διαχείριση των προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα.

Κατά την άποψή του, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-
Τουρκίας, δεν αποτελεί μόνιμη λύση στην προσφυγική κρίση και ως εκ τούτου απαιτείται ένα «νέο Δουβλίνο», διότι αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν μία «επιβράβευση για τα μοντέλα των διακινητών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυστρία πάντα τόνιζε την ανάγκη ενός κοινού Δικαίου για το Άσυλο στην Ευρώπη, με δίκαιες διαδικασίες και εναρμονισμένα κριτήρια για την αναγνώριση εκείνων που δικαιούνται παροχή ασύλου, για να ακολουθήσει η δίκαιη κατανομή στη βάση των ποσοστώσεων τις οποίες έχει καθορίσει η ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, δεν έχει κάποιες επιφυλάξεις ότι με τον τρόπο αυτό η Αυστρία θα μπορούσε να παραχωρήσει εθνικές νομικές δικαιοδοσίες, καθώς, όπως παρατήρησε, εάν πρόκειται για παράδειγμα, για την καταγραφή προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, «τότε τις παραχωρούμε ευχαρίστως».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, θεωρεί πιθανή, μάλλον για το απώτερο μέλλον, μία μακροπρόθεσμη μεταφορά των εθνικών διαδικασιών για χορήγηση ασύλου, σημειώνοντας πως τέτοια σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν μόνον μακροπρόθεσμα.

Η ίδια, όπως ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις της, δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μέσα στους επόμενους μήνες, για το λόγο αυτό και είναι περισσότερο αναγκαίο να αρχίσει σύντομα δουλειά για ενιαίες διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

«Ανοικτός» απέναντι σε φημολογούμενα σχετικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε και ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος θα έχει αύριο συνομιλίες στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο. «Εμείς πάντα λέγαμε ότι επιδιώκουμε μία ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε ο κ. Ντόσκοτσιλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης