Σοβαρό πλήγμα για την Αίγυπτο η αεροπειρατεία στην Κύπρο

Σοβαρό πλήγμα για την Αίγυπτο η αεροπειρατεία στην Κύπρο

Έντονη ανησυχία αναφορικά με την ασφάλεια στα αιγυπτιακά αεροδρόμια - Το περιστατικό επιβαρύνει την ήδη χωλαίνουσα οικονομίας της χώρας

Σοβαρό πλήγμα για την Αίγυπτο η αεροπειρατεία στην Κύπρο
Η αεροπειρατεία στην Κύπρο που έκανε άνω κάτω όλο τον κόσμο κι είχε αίσιο τέλος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας εγείρει έντονη ανησυχία αναφορικά με την ασφάλεια στα αιγυπτιακά αεροδρόμια, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος, παραθέτοντας ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα, ένα 24ωρο μετά το περιστατικό.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», δύο πράγματα είναι μέχρι στιγμής βέβαια: 

1ον:
Κλείσιμο
Ο άνδρας ήταν ένα ασταθές ψυχολογικά πρόσωπο

2ον: Δεν είχε ο ίδιος επάνω του εκρηκτικά αλλά ούτε υπήρξαν και στο αεροπλάνο όπου επέβαινε

Το γεγονός, όμως, ότι ο Σείφ Ελντίν Μουσταφά κατάφερε επί έξι ώρες να προκαλέσει αναταραχή όπως και το ότι κατάφερε να περάσει απαρατήρητο ακόμη και το ψεύτικο γιλέκο με τα δήθεν εκρηκτικά, εγείρει θέμα ασφάλειας σε μία χώρα που έχει βιώσει στο πετσί της την τρομοκρατία. Την ίδια ώρα, το πρώτο πράγμα για το οποίο επαίρονταν χθες οι αιγυπτιακές αρχές, ενώ η ομηρεία των επιβατών ήταν σε εξέλιξη, είναι πως δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Η ψεύτικη αεροπειρατεία αποτελεί επίσης πιθανότατα κι ένα σοβαρό πλήγμα στην ήδη χωλαίνουσα οικονομίας της χώρας και στις προσπάθειές της να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες αλλά και ξένους επενδυτές. Όπως διερωτάται και ο γαλλικός Τύπος: 

1. Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι αιγυπτιακές αρχές το «who is who» του ψεύτικου αεροπειρατή; Αλλά κι αν ήξεραν το βιογραφικό του, γιατί δεν το έδωσαν στην δημοσιότητα; 

2. Αναφορικά με το ψεύτικο γιλέκο που αντί για εκρηκτικά είχε θήκες κινητών, τονίζεται πως θα έπρεπε να του έχουν ζητηθεί τουλάχιστον εξηγήσεις από τους αστυνομικούς την ώρα που πέρναγε από τον έλεγχο ασφάλειας του αεροδρομίου στο Κάιρο.

Πάντως, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη του Μουσταφά, τα κίνητρά του δεν έχουν διευκρινιστεί. 

Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως πρόκειται για έναν 59χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών, ότι είχε πάρε-δώσε με την Δικαιοσύνη καθώς επίσης ότι είχε αποβληθεί από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, εκεί όπου ήταν καθηγητής. 

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Kύπρου μετέδωσε πως ο αεροπειρατής ζήτησε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων -κυρίως γυναικών- στην Αίγυπτο. Στην συνέχεια, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο αεροπειρατής οδηγήθηκε πιθανότατα στην πράξη αυτή αυτή από έρωτα, γιατί ήταν ακόμη ερωτευμένος με την πρώην σύζυγό του, μία Κύπρια. Ωστόσο, το τηλεοπτικό Sky News Arabia, επικαλούμενο συνέντευξη γυναίκας που δηλώνει αδελφή του Μουσταφά, υποστηρίζει ότι, ο άνδρας ήταν άνεργος και ότι τα τρία παιδιά του ζούσαν με την πρώην σύζυγό του στην Κύπρο. Η «αδελφή» του είπε επίσης πως ο Μουσταφά ήταν «ένας απίστευτα ειρηνικός άνθρωπος». 

Μετά το τέλος της ομηρείας των επιβατών, σε συνέντευξη Τύπου ο Σερίφ Φαθί, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, κούνησε το δάκτυλο σε έναν δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε πως μετά το περιστατικό εγείρονται ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια στα αιγυπτιακά αεροδρόμια. Άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Τουρισμού, της Αιγύπτου έσπευσαν να τονίσουν πως χτες ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

«Ο κόσμος δεν μας εμπιστεύεται», γράφει στο Twitter, o Τίμοθι Κάλντας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός της Αιγύπτου και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα. Η αεροπειρατεία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Αίγυπτο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης