Ελβετία: Δημοψήφισμα για την αυτόματη απέλαση των μεταναστών που παρανομούν

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την αυτόματη απέλαση των μεταναστών που παρανομούν

Ισχυρές αντιδράσεις από τους επικριτές των συγκεκριμένων σχεδίων, ζητούν αυστηρότερα μέτρα οι υποστηρικτές

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την αυτόματη απέλαση των μεταναστών που παρανομούν
Στη... μόδα έχουν γίνει τα δημοψηφίσματα στις χώρες της Ευρώπης, είτε πρόκειται για την παραμονή ή όχι στην Ένωση (βλέπε Βρετανία), είτε για το προσφυγικό (βλέπε Ουγγαρία). Στην Ελβετία, η οποία δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ, θα πραγματοποιήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο δημοψήφισμα, για το αν πρέπει να «περάσει» νόμος από το Κοινοβούλιο, που θα επιτρέπει την αυτόματη απέλαση των μεταναστών που παραβαίνουν το νόμο, ακόμη και για μικρότερης σημασίας παρανομίες.

Την Κυριακή (28/2), λοιπόν, σχεδόν 5,5 εκατομμύρια Ελβετοί πολίτες, θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους, μέσω της ψήφου τους. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και απλούς ανθρώπους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει, «κατοχυρώνει» ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία.

Η πρόταση για την ψήφιση του σχετικού νόμου, αφορά δύο σκέλη. Το ένα αναφέρεται σε «βαριά» εγκλήματα, όπως βιασμούς, ένοπλη δράση και φόνους. σε αυτήν την περίπτωση, προτείνεται η άμεση δια παντός απέλαση από τη χώρα. Το δεύτερο σκέλος αναφέρεται σε μικρότερα εγκλήματα. Στην πρώτη παράβαση προτείνεται ο παραβάτης να τίθεται σε καθεστώς εποπτείας και στη δεύτερη, να απελαύνεται από τη χώρα για 10 χρόνια.

Κλείσιμο
Οι αντιδράσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι πολλές και έντονες. Οργανώσεις που θεωρούν απαράδεκτη την ιδέα, έχουν αναρτήσει σε ιστοσελίδες ένα μεγάλο «Νο», με μία σβάστιγκα και συγκρίνουν ανάλογες ιδέες με την ναζιστική Γερμανία μετά το 1933 και το Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, το 1948.

Από την άλλη, μεγάλο ποσοστό πολιτών ζητούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα και οι όροι για την παροχή ασύλου σε Ιρακινούς, Σύρους, Αφγανούς και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης