Βουδαπέστη: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση

Βουδαπέστη: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση

«Απελευθερώστε τη χώρα! Απελευθερώστε το σχολείο!» φώναζαν οι διαδηλωτές σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών -Ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Όρμπαν

Βουδαπέστη: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση
Χιλιάδες Ούγγροι, δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, διαδήλωσαν σήμερα στη Βουδαπέστη, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην ουγγρική πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες.

«Απελευθερώστε τη χώρα! Απελευθερώστε το σχολείο!» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Παρά τη βροχή που έπεφτε στην πόλη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κλείσιμο
Η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε, λίγο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2010, μεταρρυθμίσεις του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θεωρούσε πολύ φιλελεύθερο. Τα σχολεία πέρασαν υπό τον έλεγχο μιας κρατικής υπηρεσίας, της KLIK, τα σχολικά εγχειρίδια ορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και επιβλήθηκε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ωρών παρακολούθησης των μαθημάτων.

Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου 2015, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή της περίβλεπτης ανώτατης σχολής του Μίσκολτς, όπου καταγγέλλονταν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Έκτοτε, περισσότερα από 700 σχολεία και 30.000 εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη σχολή αυτή. Την περασμένη εβδομάδα στο Μίσκολτς διαδήλωσαν 5.000 εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές.

«Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα, για παράδειγμα δεν έχουμε κιμωλίες. Ο φόρτος εργασίας των καθηγητών είναι υπερβολικός, όπως και των μαθητών που επενδύουν περισσότερες ώρες στο σχολείο απ' όσες οι ενήλικοι στην εργασία τους», είπε ένας καθηγητής της σχολής του Μίσκολτς, ο Όλιβερ Πιλτς.

Η αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί στη Βουδαπέστη από το 2014, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή φόρου στη χρήση του διαδικτύου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης