Η Σεούλ κλείνει βιομηχανικό πάρκο μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Η Σεούλ κλείνει βιομηχανικό πάρκο μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Για να μη χρησιμοποιηθούν οι επενδύσεις στο συγκρότημα για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ

Η Σεούλ κλείνει βιομηχανικό πάρκο μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα
 
Λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ, η Σεούλ ανακοίνωσε πως αναστέλλει για πρώτη φορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο Κορέες.

«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε όλη τη δραστηριότητά μας στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ ώστε οι επενδύσεις μας στο συγκρότημα αυτό να μην χρησιμοποιηθούν από τον βορρά για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού και βαλλιστικού του προγράμματος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Χονγκ Γιον-Πιό.

Η κοινή βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ που άνοιξε το 2004 ως σύμβολο συμφιλίωσης μεταξύ του βορρά και του νότου της κορεατικής χερσονήσου χρηματοδοτείται από τη Νότια Κορέα και είναι σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα.
Κλείσιμο

Στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται στο βορειοκορεατικό έδαφος, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εργάζονται 53.000 Βορειοκορεάτες σε 124 νοτιοκορεατικές μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση και οι νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στο βιομηχανικό πάρκο σε διάστημα 10 και πλέον ετών περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο γουόν (742 εκατομμύρια ευρώ), διευκρίνισε ο Χονγκ και πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον βορρά για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού και βαλλιστικού του προγράμματος.

«Ο Βορράς επωφελήθηκε από όλη τη στήριξή μας και τις προσπάθειές μας για τα προγράμματά του ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων», δήλωσε ο υπουργός.

Συνολικά 184 νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σήμερα στο Καεσόνγκ. Όλοι θα επαναπατριστούν, δήλωσε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η Σεούλ είχε προειδοποιήσει την Πιονγκγιάνγκ για την αναστολή του τελευταίου εναπομείναντος προγράμματος οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης