Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν ρωσικό σχέδιο για τον τερματισμό της συριακής κρίσης

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν ρωσικό σχέδιο για τον τερματισμό της συριακής κρίσης

Για «συγκεκριμένο» πλάνο που θα δώσει λύση στον εμφύλιο κάνει λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών - Συμφώνησε με τον Τζον Κέρι ότι πρέπει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στις υπό πολιορκία περιοχές.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν ρωσικό σχέδιο για τον τερματισμό της συριακής κρίσης
Ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου υποστηρίζει ότι έχει παραδώσει η Ρωσία στις ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Moskovskij Komsomolets.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως πρότεινε στην Ουάσιγκτον ένα «
απολύτως συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο τώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν».

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα «να μην περάσει πολύς χρόνος μέχρι η Ουάσιγκτον να λάβει υπόψη της τις απλές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο».
Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη ρητορική για την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, καθώς όπως είπε εμποδίζει την επίλυση της συριακής κρίσης.

«Προσπάθησαν να μετατρέψουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία σχεδόν σε ένα μέτρο για να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε να καταλήξουν σε ένα πολιτικό συμβιβασμό (της κρίσης), καθιστώντας την επίλυση σαν μία προκαταρκτική προϋπόθεση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε ουσιαστική συνομιλία μεταξύ των Σύρων», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα δέχεται πυρά ότι επιδεινώνει την κατάσταση πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές κατά της τρομοκρατίας στη χώρα.

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως η Ρωσία συμπλήρωσε μία έκθεση του ΟΗΕ εξηγώντας ποιος βρίσκεται πίσω από την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και εξήγησε πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της επιλεκτικής και ελλιπούς κάλυψης της κατάστασης από τον Δυτικό Τύπο.

«Για πόσο καιρό μπορείς να μιλήσεις για τους περίπου 40.000 αμάχους στη Μαντάγια που δεν έχουν αρκετό φαγητό, φάρμακα και άλλες βασικές ανάγκες, γιατί είναι περικυκλωμένοι από κυβερνητικές δυνάμεις που την ίδια στιγμή εθελοτυφλούν ότι 200.000 άνθρωποι έχουν περικυκλωθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλους μαχητές στην πόλη Ντείρ εζ-Ζορ;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται πως ο Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να συναντηθούν την 11η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.

Οι δύο υπουργοί, μάλιστα, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η άμεση κατάπαυση του πυρός και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές και τόνισαν πως αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης