Το Ιράν γυρίζει την πλάτη στο δολάριο και θέλει να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιο

Το Ιράν γυρίζει την πλάτη στο δολάριο και θέλει να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιο

Αλλάζοντας μια πρακτική που ισχύει σε όλο την αγορά πετρελαίου παγκοσμίως, την χρήση δηλαδή του δολαρίου ως του νομίσματος των συναλλαγών, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι προτιμά το ευρώ για τις δικές του πωλήσεις πετρελαίου

Το Ιράν γυρίζει την πλάτη στο δολάριο και θέλει να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιο
Μετά την κατάργηση των κυρώσεων εναντίον του, το Ιράν επιστρέφει στην αγορά πετρελαίου. Μόνο που θέλει να το κάνει με δικό του τρόπο. Και όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλά ιστάμενος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της χώρας, το Ιράν έχει πλέον μία πολύ ισχυρή προτίμηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να παίρνουμε μετρητά σε ευρώ για τις πωλήσεις πετρελαίου μας» είπε ο Safar Ali Karamati σε κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν. Η εξήγηση για αυτή την κίνηση (πέρα από την προφανή αντίδραση στις ΗΠΑ και την συνεχιζόμενη υιοθέτηση των κυρώσεων) έχει να κάνει κυρίως με την θέληση του Ιράν να αναπτύξει περισσότερο τις οικονομικές του σχέσεις με την Ευρώπη. 

Για τους κρατικούς λειτουργούς του Ιράν, το ευρώ είναι κατά πολύ πιο ελκυστικό από το δολάριο, και οικονομικά και πολιτικά. Αυτή δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Ιράν προσπαθεί να ξεφύγει από το δολάριο για τις πωλήσεις του πετρελαίου του. Όμως η παγκόσμια αγορά λειτουργεί με το αμερικάνικο νόμισμα, κάτι που στο παρελθόν έκανε τις προθέσεις του Ιράν λίγο πολύπλοκες στο να πραγματοποιηθούν. 

Πάντως οι διεθνείς αγορές συναλλάγματος δεν φάνηκαν να επηρεάζονται, με τους ειδικούς να λένε ότι αν μια τέτοια ανακοίνωση γινόταν από την Σαουδική Αραβία θα υπήρχε τεράστια αναστάτωση. Ενώ άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η επιλογή του Ιράν ίσως αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς το ευρώ θα συνεχίσει να υποτιμάται σε σχέση με το δολάριο, καθιστώντας το αμερικάνικο νόμισμα πιο ελκυστικό για τις αγοραπωλησίες πετρελαίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης