Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο λόγω Ζίκα

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο λόγω Ζίκα

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ενδέχεται να μη στείλει τους αθλητές στη Βραζιλία - Επισημαίνουν οι αρμόδιοι που δεν πρόκειται για οδηγία

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο λόγω Ζίκα
Τη στιγμή που τα κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν περάσει τα σύνορα της Βραζιλίας φτάνοντας ακόμα και στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ υπολογίζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αποφυγή εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκάλυψη του Reuters οι αρμόδιοι της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, λοιπόν, η Επιτροπή συστήνει στις αθλητικές ομοσπονδίες να επανεξετάσουν την αποστολή των αθλητών τους και του προσωπικού τους.

Κλείσιμο
«Αν δεν νιώθουν άνετα με το να πάνε στην Βραζιλία να μην πάνε
», δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Ντόναλντ Άντονι, για τα μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών.

Όπως επισημαίνει το Reuters η σχετική αναφορά σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αξιωματούχων της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ στους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών.

Εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ενημερώθηκαν τα μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών και τόνισε πως οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν να ενημερώνονται από τους αρμοδίους σχετικά με ό,τι νεότερο προκύψει αναφορικά με τον ιό.

Βέβαια, επισήμανε πως δεν πρόκειται για οδηγία προς τους αθλητές και το προσωπικό, αλλά μία παραίνεση.

Ένας πρώην Ολυμπιονίκης μιλώντας στο Reuters δήλωσε σχετικά: «Ένα από όσα μας είπαν αμέσως ήταν ότι ειδικά οι γυναίκες που μπορεί να κυοφορούν ή που σκέφτονται να μείνουν έγκυες, είτε έχουν προγραμματίσει να πάνε στο Ρίο είτε όχι, δεν πρέπει να πάνε».

Επιπλέον, είπε ότι τους ενημέρωσαν πως αν δεν «νιώθουν» άνετα με την αποστολή, τότε να μη συμμετάσχουν. Ωστόσο, ο αθλητής τόνισε πως ακόμα η κατάσταση δεν βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Όλα αυτά, ενώ ο ιός Ζίκα εικάζεται ότι συνδέεται με κρούσματα μικροκεφαλίας στα νεογέννητα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες πέρα από τη μετάδοσή του από κουνούπι, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μεταδίδεται και με τη σεξουαλική πράξη, ενώ ο ιός έχει εντοπιστεί και στο σάλιο και τα ούρα.

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση που πραγματοποίησαν ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στον Λευκό Οίκο, τόνισαν πως η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά τον Ζίκα.

Ωστόσο, η γιατρός Αν Σούσατ προέβλεψε πως ο ιός δεν πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο ζωής των Αμερικανών πολιτών, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή των εγκύων.

Κάλεσε, λοιπόν, τις γυναίκες που κυοφορούν να μην ταξιδέψουν σε περιοχές που έχει εντοπιστεί ο ιός.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό, αλλά αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα χρειαστεί τουλάχιστον 3-5 χρόνια για να κυκλοφορήσει, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η διαδικασία εξαιτίας της κατάστασης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης