Le Monde: Και βοήθεια προς την Ελλάδα συζητήθηκε στο δείπνο Μέρκελ - Ολάντ

Le Monde: Και βοήθεια προς την Ελλάδα συζητήθηκε στο δείπνο Μέρκελ - Ολάντ

Το σχέδιο των δύο περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορα της με την ενίσχυση των μέσων καταγραφής και υποδοχής των προσφύγων αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποβολή των παράνομων μεταναστών, αναφέρει η εφημερίδα

Le Monde: Και βοήθεια προς την Ελλάδα συζητήθηκε στο δείπνο Μέρκελ - Ολάντ
Μπορεί ο γαλλογερμανικός άξονας να επαναβεβαίωσε την κοινή γραμμή πλεύσης για να υπερασπιστεί τη Συνθήκη Σένγκεν και να βάλει φρένο στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, όμως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν χτες στο Στρασβούργο Μέρκελ και Ολάντ. 

Επισήμως, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στα... πάντα κατά το ανεπίσημο δείπνο στο Στρασβούργο, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μέρκελ και Ολάντ επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή τους στο προσφυγικό και στο θέμα του Brexit. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν λύσεις για τα θέματα της σύστασης των "hot spots", των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, της επαναπροώθησης των ατόμων που δεν δικαιούνται ασύλου, των ελέγχων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και της κατανομής των προσφύγων. Για το ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν: «Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ολάντ και τη Μέρκελ», έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Για την γαλλική εφημερίδα "Le Monde", η καγκελάριος  της Γερμανίας και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν πλήρη συμφωνία σχετικά με τους τρόπους για να μειωθεί η ροή των προσφύγων στη γηραιά ήπειρο μέσω της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορα της με την ενίσχυση των μέσων καταγραφής και υποδοχής των προσφύγων αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποβολή των παράνομων μεταναστών. Εκτός από την Ελλάδα, η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία, σύμφωνα με τους δύο και για το λόγο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται για μία ακόμη φορά την Άγκυρα σήμερα. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούντογλου για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η χώρα τους θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να ανακόψουν την ροή των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου. Η καγκελάριος της Γερμανίας μεταβαίνει στην Τουρκία την ώρα που στην τουρκοσυριακή μεθόριο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 40 χιλιάδες εκτοπισμένοι και η Τουρκία τους στέλνει εφόδια χωρίς να τους αφήσει να περάσουν. Παράλληλα, πίσω από τα κλειστά σύνορα του Οντζοουπινάρ στη νότια Τουρκία, τουρκικά συνεργεία έχουν διανείμει σκηνές δημιουργώντας προσωρινούς καταυλισμούς στους οποίους φθάνουν εφόδια από την τουρκική πλευρά. 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός της Συρίας και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Στο μεταξύ, η επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο. Με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου, η Ε.Ε δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φθάνουν στην Τουρκία από την Συρία. Σε αντάλλαγμα, οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Τουρκία μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία γίνεται την ώρα που πρώην Γάλλος κατάσκοπος προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι η χώρα της θα είναι ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης