Γιατί η μάχη στο Χαλέπι είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου στην Συρία;

Γιατί η μάχη στο Χαλέπι είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου στην Συρία;

Η διαφαινόμενη νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι φέρνει στην επιφάνεια την δραματική πραγματικότητα ενός πολέμου που κανείς δεν ξέρει εναντίον ποιου πολεμά ούτε αν η επικράτηση του ενός φέρει τελικά την ειρήνη ή τη συνέχεια των μαχών 

Γιατί η μάχη στο Χαλέπι είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου στην Συρία;
Η συνεχόμενες νίκες του Συριακού στρατού (ο οποίος υποστηρίζεται έντονα από τις Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις), έκοψε και την τελευταία γραμμή υποστήριξης από την Τουρκία στο Χαλέπι, στριμώχνοντας τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και υποχρεώνοντάς την να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκκένωση της πόλης.

Την Πέμπτη που μας πέρασε οι δυνάμειες του καθεστώτος Άσσαντ έκλεισαν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη, καταλαμβάνοντας αρκετά χωριά στα περίχωρά της, δίνοντας την εντύπωση ότι ελέγχουν πλέον όλο τον περίγυρό της.

Η μάχη για το Χαλέπι ενίσχυσε τις υποψίες της αντιπολίτευσης της Συρίας ότι το καθεστώς του Άσσαντ ενδιαφέρεται περισσότερο στο να καταφέρει μία στρατιωτική νίκη παρά να έρθει στις συνομιλίες για μια έντιμη ειρηνική λύση. 

Κλείσιμο
Το πρόβλημα όμως με το Χαλέπι (αλλά και όλο τον εμφύλιο στην Συρία) είναι ότι δεν υπάρχει ένας καθαρός αντίπαλος με ξεκάθαρους στόχους. Οι δυνάμεις του καθεστώτος μάχονται έχοντας την βοήθεια των Ρώσων από αέρος, ενώ στο έδαφος βοηθούνται από Ιρανούς συμβούλους και μαχητές της Χεζμπολάχ. 

Από την άλλη υπάρχουν το μπλοκ των αντιφρονούντων δεν είναι ενιαίο, καθώς υπάρχουν αρκετές ομάδες, από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έως τους εξτρεμιστές φίλους της Αλ-Κάιντα της οργάνωσης Jabhat al-Nusra.

Τα γκρουπ αυτά δεν είναι εναρμονισμένα σε ότι αφορά τους στόχους τους εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, χωρίς να έχουν κοινή άποψη για το τι πρόκειται να γίνει και με ποιές συμφωνίες αν και εφ' όσον ο πόλεμος τελειώσει.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι Κούρδοι οι οποίοι ελέγχουν μία μεγάλη περιοχή στα βόρεια της πόλης.

Οι αντιφρονούντες επαναστάτες έχουν στην κυριαρχία τους το Χαλέπι από το 2012. Η επιστροφή του στις δυνάμεις του Άσαντ θα σημάνει μία πολύ μεγάλη ήττα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο για τους αντιφρονούντες.

Μία τέτοια απώλεια θα έκανε πιο αδύναμη και την υποστήριξη των δυτικών στους αντιφρονούντες οι οποίοι μεταξύ άλλων μάχονται και το Ισλαμικό Κράτος (το οποίο επίσης μάχεται και το καθεστώς Άσαντ...), κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την δράση των τζιχαντιστών στην χώρα.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι ανθρωπιστικές διαστάσεις του προβλήματος με τους χιλιάδες νέους πρόσφυγες που θα φύγουν προς την Τουρκία (κυρίως) δημιουργούν μία παρτίδα σκάκι που δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι.

Ο πόλεμος στην Συρία ήταν εξ' αρχής ένα πολύπλοκο πρόβλημα, και όσο εξελίσσονται τα πράγματα, με μάχες όπως αυτή στο Χαλέπι, αντί να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα απεμπλακούν όλες οι πλευρές από αυτή την αιματηρή περιπέτεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης