Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 35 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στην Συρία

Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 35 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στην Συρία

Τον... λογιαριασμό του πολέμου στην Συρία ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα ανεβάζοντας την καταστροφή που έχει γίνει στην χώρα αλλά και στις γειτονικές της στο ποσό των 35 δισ. δολάρια (και ανεβαίνει...)

Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 35 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στην Συρία
Μπορεί οι πρόσφυγες και το δράμα τους να είναι αυτά που απασχολούν την Ευρώπη, όμως ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία έχει και την οικονομική του παράμετρο. Για την ακρίβεια το τεράστιο οικονομικό κόστος που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα φθάνει και ίσως ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Και μάλιστα με προφανή την τάση να ανέβει, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα για ειρήνευση στην χώρα.

Η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται την ίδια ημέρα που ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και ανακοίνωσαν την βοήθεια 10 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020 για τους Σύριους. 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος εξανάγακασε 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν την χώρα. Ο πόλεμος στην Συρία αλλά και οι επιπτώσεις του στις γύρω χώρες, Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο, έχει ένα συνολικό κόστος που σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς θα φθάσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα τον νούμερο αυτό αντιστοιχεί με το ΑΕΠ της Συρίας για το 2007 (αν αναχθεί σε τιμές εκείνης της χρονιάς).

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και στις γειτονικές χώρες, καθώς η είσοδος περισσοτέρων από 630.000 προσφύγων στην Ιορδανία κοστίζει στην χώρα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 6% του ΑΕΠ της Ιορδανίας, και το ένα τέταρτο των εσόδων της χώρας από την φορολογία. Όμως τα προβλήματα είναι πολυποίκιλα και στις άλλες χώρες, όπου η ανεργεία είναι σε απίστευτα μεγέθη ανάμεσα στους πρόσφυγες, ιδίως στις γυναίκες. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 92% των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο δεν έχουν εργασία με συμβόλαιο, ενώ πάνω από το 50% αυτών εργάζονται περιστασιακά, με λίγα μεροκάματα το μήνα, εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές και χωρίς σταθερό αντικείμενο εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης