Μαριναλέντα: Η ισπανική «πόλη - φαινόμενο» με μηδενική ανεργία και σπίτια για όλους

Μαριναλέντα: Η ισπανική «πόλη - φαινόμενο» με μηδενική ανεργία και σπίτια για όλους

Η πόλη περιγράφεται ως μια «δημοκρατική σοσιαλιστική ουτοπία», με μηδενική εγκληματικότητα και ανεργία

Μαριναλέντα: Η ισπανική «πόλη - φαινόμενο» με μηδενική ανεργία και σπίτια για όλους
Στην Ανδαλουσία, την νότια επαρχία της Ισπανίας, το ποσοστό της ανεργίας είναι 37%, όχι όμως και στην μικρή πόλη της επαρχίας, την Μαριναλέντα. Με πληθυσμό 2.645 κατοίκους, η πόλη βρίσκεται στην γραφική κοιλάδα Campiña και περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, ελαιώνες και «χρυσαφένιες» εκτάσεις με σιτάρι.

Στην Μαριναλέντα δεν υπάρχει εγκληματικότητα και όλοι οι κάτοικοι εργάζονται, μέσω του γεωργικού συνεταιρισμού που έχει δημιουργηθεί στην πόλη και αμείβονται με 1.200 ευρώ τον μήνα. Όσο για την στέγασή τους και αυτή έχει λυθεί. Με απόφαση του δραστήριου δημάρχου, Juan Manuel Sánchez Gordillo, του επονομαζόμενου και «Ρομπέν των Δασών», ο δήμος αναλαμβάνει να παράσχει εργάτες και υλικά σε κάθε δημότη που επιθυμεί να κτίσει ένα σπίτι και εκείνος καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα στο δήμο το ποσόν των 15 ευρώ!

Κλείσιμο


Ενώ στην Ανδαλουσία υπάρχουν 690.000 άδεια σπίτια, εξαιτίας των κατασχέσεων, μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι κάτοικοι στην Μαριναλέντα έχουν εξασφαλίσει στέγη και εργασία χάρη στον δήμαρχο, που διοικεί την πόλη σταθερά από το 1979. Ο δήμαρχος πήρε το προσωνύμιο «Ρομπέν των Δασών», όταν τον περασμένο Αύγουστο ενθάρρυνε τις επιδρομές στα σούπερ μάρκετ και τότε, ελαιόλαδο, ρύζι και φασόλια, φορτώθηκαν σε κάρα και αυτοκίνητα, επειδή
«το φαγητό είναι δικαίωμα», όπως ο ίδιος δήλωσε.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε: «Σε μία περιοχή όπου ένας στους τρεις δεν εργάζονται το επίτευγμα της Μαριναλέντα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις αξίες μας, τον καταναλωτισμό, την αξία που δίνουμε στα χρήματα, τον εγωισμό και τον ατομικισμό. Η Μαριναλέντα είναι ένα μικρό παράδειγμα και αυτή η εμπειρία θέλουμε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης