Σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας στη Μεσόγειο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας στη Μεσόγειο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Tα τρία πλοία της διέσωσαν πάνω από 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 120 αποστολές έρευνας και διάσωσης επί οκτώ μήνες

Σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας στη Μεσόγειο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, οι οποίες είχαν ως στόχο να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, ανακοίνωσε ότι σταματά η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF), καλώντας την Ε.Ε. να εντείνει τις δικές της προσπάθειες.

Η MSF ανέφερε την Τρίτη ότι τα τρία πλοία της διέσωσαν πάνω από 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 120 αποστολές έρευνας και διάσωσης επί οκτώ μήνες στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τουλάχιστον 3.771 άνθρωποι πέθαναν το 2015 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

«Αν και παραμένουμε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι αυτοδύναμες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν τεράστια σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών να σώζονται ζωές, είμαστε γιατροί και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν θα έπρεπε να είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των MSF για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, Στέφανο Αρτζεντσιάνο.

«Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα είναι επαρκείς το 2016 και ότι τα δικά μας πλοία δεν θα χρειαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Η ΜΚΟ ανέφερε ότι θα διατηρήσει τους δικούς της πόρους σε ετοιμότητα για την επανέναρξη των επιχειρήσεων στην περίπτωση που τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσφέρουν επαρκή βοήθεια.

Ακόμη, κάλεσε τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να βρουν ασφαλείς και νόμιμους τρόπους ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φθάνουν στο έδαφός τους και να μην αναγκάζονται να εξαρτώνται από τους διακινητές και τα επικίνδυνα πλεούμενα που χρησιμοποιούν για τον διάπλου της Μεσογείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης