ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν

Ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν

Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν
Ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό εντόπισε η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γ.γ. το ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας των ειδικών στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.

Κλείσιμο
«Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίματος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν», υπογραμμίζει ο κ. Ουζουμτζού. «Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη», προσθέτει.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνή οργανισμού τονίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του σαρίν ή της ουσίας που μοιάζει με αυτό, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των ειδικών «δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που θα διαλεύκαναν περισσότερο την ειδική φύση ή την προέλευση αυτής της έκθεσης στο αέριο».

Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο μουστάρδας στη Συρία τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη χημικό όπλο, αέριο χλωρίου, χρησιμοποιήθηκε «κατά τα φαινόμενα» επίσης στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας τον Μάρτιο.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης ότι κάνουν χρήση χημικών όπλων. Οι αντάρτες έχουν απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης