Νορβηγία: Πιέσεις στην κυβέρνηση για απαγόρευση της πώλησης καπνού και σε ενήλικες

Νορβηγία: Πιέσεις στην κυβέρνηση για απαγόρευση της πώλησης καπνού και σε ενήλικες

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ιατρικό οργανισμό της χώρας, η πρόσβαση στον καπνό δεν είναι «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα»

Νορβηγία: Πιέσεις στην κυβέρνηση για απαγόρευση της πώλησης καπνού και σε ενήλικες
Να εξασφαλίσει μια κοινωνία τελείως απαλλαγμένη από το κάπνισμα μέχρι το 2035 θέλει ο μεγαλύτερος ιατρικός οργανισμός της Νορβηγίας, γι' αυτό και ασκεί σημαντικές πιέσεις στην Κυβέρνηση της χώρας για να υποστηρίξει την πρότασή του για απαγόρευση της πώλησης καπνού σε πολίτες που έχουν γεννηθεί μετά το έτος 2000.

Σύμφωνα με την Marit Hermansen, την πρόεδρο της Νορβηγικής Ιατρικής Ένωσης (NMA), η πρόσβαση στα τσιγάρα δεν αποτελεί «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». «Η πολιτική μας αποσκοπεί στην οριστική εξάλειψη του καπνίσματος μέχρι το 2035» επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Aftenposten, επισημαίνοντας ότι η νέα πρόταση του οργανισμού μπορεί να συμβάλει καίρια στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν είμαστε υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος αλλά δεν θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να ξεκινούν το κάπνισμα», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του NMA.

Κλείσιμο
Η αλλαγή στην τρέχουσα νομοθεσία που διέπει την πώληση καπνού θα έχει ως συνέπεια να απαγορεύεται η διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, από το 2018 και έπειτα, ακόμα και σε ενήλικες 18 ετών, οι οποίοι σήμερα μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα τσιγάρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των καπνιστών στη Νορβηγία μειώνεται σταθερά. Ειδικότερα, από 36% που ήταν το 2008, είχε αγγίξει το 36% το 2013 ενώ σε νεαρές ηλικίες είναι ακόμα χαμηλότερο, περί το 7%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης