Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής κατασκόπευαν τον Νετανιάχου με τις «ευλογίες» του Ομπάμα

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής κατασκόπευαν τον Νετανιάχου με τις «ευλογίες» του Ομπάμα

Η NSA παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής κατασκόπευαν τον Νετανιάχου με τις «ευλογίες» του Ομπάμα
O «Μεγάλος Αδερφός» των ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του  πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές έχοντας τις «ευλογίες» του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του «Bibi» (όπως χαϊδευτικά αποκαλούν οι συμπολίτες του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό) με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του Τελ Αβίβ για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν δηλαδή το Ισραήλ είχε σκοπό να τις βομβαρδίσει.


Οι αποκαλύψεις της «Wall Street Journal» βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα ισραηλινών εφημερίδων την ώρα που στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, περιορίστηκε να δηλώσει στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post  ότι, «οι ΗΠΑ δεν εποπτεύουν δραστηριότητες ξένων μυστικών υπηρεσιών εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Αν και η αμερικανική εφημερίδα  απέφυγε διακριτικά να επισημάνει ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή του Αμερικανού προέδρου,  όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, η NSA δεν θα διακινδύνευε να συνεχίσει το κατασκοπευτικό της έργο χωρίς την έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει το 2014 ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) θα σταματήσουν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες ξένων ηγετών. Μπορεί όμως οι Αμερικανοί να σταμάτησαν να παρακολουθούν φίλους του Ομπάμα, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά  Ολάντ, ωστόσο,  συνέχισαν να κατασκοπεύουν τους στενούς τους συνεργάτες.

 Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, απέφυγε να σχολιάσει ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί εξαίρεση στην κατάργηση των παρακολουθήσεων συνομιλιών ηγετών του ΝΑΤΟ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα του δημοσιογράφου συνέδεε αυτή την εξαίρεση με την παρακολούθηση από μέρους των ΗΠΑ δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τόνερ, αφού επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις ηγετών συμμαχικών χωρών, είπε ότι δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά αναφορικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Δεν θα μιλήσω για το ποιες πιθανόν να είναι οι δραστηριότητες των υπηρεσιών μας, ή ειδικά για την Τουρκία, αλλά γενικά. Η Τουρκία είναι μία πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είναι μέλος του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε στενά μαζί της για να διώξουμε τον ISIL από τη Συρία και το Ιράκ».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης