Κολομβία: Ανοίγει ο δρόμος για ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης-ανταρτών

Κολομβία: Ανοίγει ο δρόμος για ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης-ανταρτών

Αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ορίστηκε μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε σε συνέντευξή του ο ηγέτης του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης

Κολομβία: Ανοίγει ο δρόμος για ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης-ανταρτών
Ο ηγέτης του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) δήλωσε χθες ότι ελπίζει να ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κίνημα του —την δεύτερη τη τάξει οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία— και την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, με υπόδειγμα αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Μπογκοτά και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

O ELN, ο οποίος σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960, εμπνευσμένος από τη δράση του Τσε Γκεβάρα, ενεπλάκη από τον Ιανουάριο του 2014 σε έναν «διερευνητικό διάλογο» με την κυβέρνηση, παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και τρία χρόνια στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στις αρχές και αντιπροσώπους της οργάνωσης FARC.

Οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι ως τώρα «δημόσιες» αντιθέτως έχουν «εμπιστευτικό» χαρακτήρα, εξήγησε ο επικεφαλής του ELN, Νικολάς Ροδρίγκες Μπαουτίστα, γνωστός και ως «Γκαμπίνο», σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βασκική εφημερίδα Gara.

Πάντως, σημείωσε ο ίδιος, «καταφέραμε να ορίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για τις διαπραγματεύσεις. Η δυσκολία είναι να διευθετηθούν τα επιχειρησιακά ζητήματα ενόψει της δημόσιας φάσης (των διμερών συνομιλιών). Φρονούμε ότι εντέλει ήρθε η ώρα για να αρχίσουν, την επόμενη χρονιά», οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

«Η ειρήνη είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για όλη την Κολομβία και ο ELN είναι προσηλωμένος σ' αυτήν. Είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες», συνέχισε ο «Γκαμπίνο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης