Παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ

Παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ

Ενισχύθηκε με θεαματικό τρόπο η θέση του μετά την πρότασή του οι ΗΠΑ να κλείσουν «προσωρινά» τα σύνορα για τους μουσουλμάνους

Παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ
Ποτέ πριν ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ δεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ των υποψήφιων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 έχοντας τέτοιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, έχει ραντεβού στο Λας Βέγκας για το πέμπτο ντιμπέιτ στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του εναντίον των μουσουλμάνων.

Οι εννέα υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων που προηγούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν στις 17:30 τοπική ώρα (03:30 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου The Venetian, στο Λας Βέγκας, στην αμερικανική Δύση. Η τηλεοπτική συζήτηση θα μεταδοθεί από το CNN.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο 69χρονος Τραμπ θα βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί αυτή τη στιγμή στην κούρσα με βάση τις δημοσκοπήσεις, σε μια προνομιακή θέση εκκίνησης η οποία ενισχύθηκε με θεαματικό τρόπο μετά την πρότασή του οι ΗΠΑ να κλείσουν «προσωρινά» τα σύνορα για τους μουσουλμάνους, την περασμένη εβδομάδα.

Κλείσιμο
Οι πολιτικοί φορείς και η πλειονότητα των Αμερικανών διαφωνούν, αλλά την ιδέα αυτή επικρότησε ηχηρά η μεγάλη πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων—το 59%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο Τραμπ ως εκ τούτου συγκεντρώνει πλέον το 38% των προθέσεων ψήφου μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων εκλογέων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που δημοσιεύθηκε σήμερα, ή το 41%, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου του πανεπιστημίου Μονμάουθ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ποτέ πριν ο επιχειρηματίας δεν διέθετε τέτοιο προβάδισμα. Η αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική ρητορική του έχει απήχηση στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων, την ώρα που τα θέματα της εθνικής ασφάλειας και η τρομοκρατία συγκαταλέγονται ξανά στις βασικές ανησυχίες των Αμερικανών.

«Θα ανακαταλάβουμε τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ σε υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας χθες, καταγγέλλοντας εν παρόδω την «ανεντιμότητα» του Τύπου απέναντί του. «Ελπίζω ότι θα τύχω καλής μεταχείρισης» στο ντιμπέιτ, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter από το ξενοδοχείο Τραμπ του Λας Βέγκας.

Πίσω από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ακολουθεί ένας άλλος «αντισυστημικός» υποψήφιος, ο Τεντ Κρουζ, αγαπημένος των πιο συντηρητικών και του Tea Party μετά την ανάδειξή του στη Γερουσία το 2012, με 16%. Ωστόσο προηγείται στις πολιτείες που αποτελούν προπύργια των ευαγγελικών χριστιανών, όπως είναι η Αϊόβα, όπου θα αρχίσει η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων την 1η Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν αποτελούν πρόβλεψη νίκης. Δείχνουν πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, ότι ο κοινός παρανομαστής είναι η «οργή» της βάσης των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Ο μηχανισμός του ρεπουμπλικανικού κόμματος κάθε άλλο παρά προτιμάει τον Κρουζ, ο οποίος δεν έχει πάψει να υποκινεί ανταρσίες στο Κογκρέσο και να κατηγορεί την ρεπουμπλικανική ηγεσία για συμβιβασμούς με την κοινοβουλευτική μειοψηφία των Δημοκρατικών και με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιμέτωποι με το προβάδισμα δύο αντισυστημικών υποψηφίων, οι μετριοπαθέστεροι Ρεπουμπλικάνοι ακόμη αναζητούν έναν σωτήρα ικανό να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον, της επικρατέστερης υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όταν στηθούν οι κάλπες την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντας, γόνος Κουβανών μεταναστών, εξασφάλισε πρόσφατα υποστήριξη από ισχυρούς χορηγούς του κόμματος, σε μια ένδειξη ότι ενδέχεται να επιλεγεί από το κομματικό κατεστημένο παρότι, όπως και ο Κρουζ εξελέγη στη Γερουσία χάρη στην υποστήριξη του Tea Party.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης