Γερμανία: Συγκρούσεις ακροδεξιών και αριστερών στη Λειψία

Γερμανία: Συγκρούσεις ακροδεξιών και αριστερών στη Λειψία

Περίπου 1.000 άτομα χρησιμοποίησαν μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ έκαψαν και κάδους - Οι αρχές «απάντησαν» με αντλίες νερού  και δακρυγόνων κατά των μαυροφορεμένων μασκοφόρων


Γερμανία: Συγκρούσεις ακροδεξιών και αριστερών στη Λειψία
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λειψία της Γερμανίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης νεοναζί. Η αστυνομία έκανε λόγο για μια "απειλητική ατμόσφαιρα" και για "μια ισχυρή δυναμική βίας". Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών ασφαλείας, 1000 περίπου άτομα χρησιμοποίησαν μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών. Έντονος καπνός σκέπασε ένα τμήμα της πόλης, ενώ κάδοι καίγονταν. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων εναντίον μαυροφορεμένων μασκοφόρων.

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν τραυματίες ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Οι διαδηλωτές έσπασαν ακόμα μια στάση λεωφορείου.

Αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν μια διαδήλωση νεοναζί στην περιοχή Ζιντφορστάτ στη Λειψία, όπου συμμετείχαν πολύ λιγότερα από τα 200 άτομα που είχαν αρχικά δηλωθεί στις αρχές ότι θα συμμετείχαν. Οι νεοναζί ήθελαν να διαδηλώσουν μέσα από την συνοικία Κόνεβιτς, μια εναλλακτική αριστερή συνοικία. Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε διότι εκεί είχε προγραμματιστεί μια χριστουγεννιάτικη συναυλία και μια εναλλακτική χριστουγεννιάτικη αγορά.

Κλείσιμο





Η συνεχής πρόκληση των ακροδεξιών

Παράλληλα οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις από δέκα διαφορετικές αριστερές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Η αστυνομία, η οποία είχε ζητήσει συνδρομή και από γειτονικές πόλεις, προσπάθησε να χωρίσει τους ακροδεξιούς από τους αριστερούς. Κάποιοι από τους αντιδιαδηλωτές προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Η αστυνομία τους ζήτησε να διαλυθούν ενώ αργότερα συνέλαβαν κάποιους από αυτούς.

Οι αντιδιαδηλωτές απέκλεισαν πολλούς δρόμους με ξύλα και κάδους σκουπιδιών στους οποίους έβαλαν και φωτιά.

Οι ακροδεξιοί έχουν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να προκαλέσουν με τις διαδηλώσεις τους. Ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλοί οπαδοί του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida.

H κατάσταση ήταν έκρυθμη ήδη από σήμερα τα ξημερώματα. Άγνωστοι πυρπόλησαν τις πρώτες πρωινές ώρες το γραφείο του Μάρκο Μπέμε, αριστερού βουλευτή από το τοπικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια διασύνδεση ανάμεσα στο συγκεκριμένο εμπρησμό και στα απογευματινά επεισόδια.

Πηγή: DW
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης