Γαλλία: Τέλος το δωρεάν δημόσιο Wi-Fi και το δίκτυο Tor υπό τον φόβο των τρομοκρατών

Γαλλία: Τέλος το δωρεάν δημόσιο Wi-Fi και το δίκτυο Tor υπό τον φόβο των τρομοκρατών

Η γαλλική αστυνομία πρότεινε στην κυβέρνηση να καταργήσει την πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια δίκτυα Wi-Fi σε περίπτωση που έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όπως συμβαίνει αυτό τον καιρό) ή κάθε φορά που υπάρχουν υπόνοιες για δράση τρομοκρατών

Γαλλία: Τέλος το δωρεάν δημόσιο Wi-Fi και το δίκτυο Tor υπό τον φόβο των τρομοκρατών


Η επίθεση των τρομοκρατών στην Γαλλική πρωτεύουσα θα έχει όπως όλα δείχνουν και μία ακόμα παράπλευρη απώλεια στις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι δυτικοί πολίτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας, έχει γίνει πρόταση στην κυβέρνηση έτσι ώστε να κλείνουν τα δωρεάν δημόσια Wi-Fi Spots κατά την διάρκεια κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και όποτε αποφασιστεί ότι υπάχρει μεγάλος κίνδυνος να γίνει τρομοκρατική πράξη, ως μέτρο προληπτικό. Μαζί με το Wi-Fi η γαλλική αστυνομία προτείνει και το κατέβασμα του δικτύου Τor όταν συντρέχουν τέτοιες συνθήκες.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το δίκτυο Tor (που είναι επίσης γνωστό και ως Οnion Routing System) προέρχεται από ένα πρότζεκτ του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, και πλέον βρίσκεται σε ελεύθερη χρήση όντας ένα δίκτυο που επιτρέπει στην περιήγηση όσο πιο «ανώνυμα» γίνεται καθώς κυκλοφορεί διαρκώς μέσα και σε διαφορετικούς σέρβερς αλλάζοντας διαρκώς το ΙΡ έτσι ώστε να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί ο χρήστης.

Κλείσιμο
Το δίκτυο αυτό είναι απαγορευμένο στην Κίνα και το Ιράν, ενώ χρήστες σε πολλές χώρες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την ταυτότητα του χρήστη μέσα από αυτή την χαοτική πορεία των πληροφοριών που διακινεί.

Η Γαλλία είναι πλέον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που σκέπτεται να βάλει περιορισμούς στην λειτουργία αυτού του δικτύου, ενώ ακόμα χειρότερα, θέλει να αποκτήσει την δυνατότητα να «κατεβάζει» το δημόσιο ελεύθερο Wi-Fi όταν και όποτε θεωρεί αυτό απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια.Εκτός από αυτά υπάρχουν και προτάσεις στην γαλλική κυβέρνηση να πιέσει εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες VoIP (όπως το Skype) να είναι πιο εύκολες στο να δίνουν τις πληροφορίες των χρηστών τους στην αστυνομία.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα είναι έτοιμο προς ψήφιση στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο μέχρι που θα φτάσουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί.

Όπως και στην Αμερική όπου εταιρίες όπως η Facebook, η Αpple Και η Μicrosoft που τους ζητήθηκε να παρέχουν πληροφορίες στο FBI, δεν υπέκυψαν λέγοντας ότι αυτό θα κάνει τις εφαρμογές τους λιγότερο ασφαλείς, έτσι και στην Γαλλία είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτές οι βλέψεις της αστυνομίας θα σκοντάψουν πάνω στην πραγματικότητα της νέας τεχνολογίας.

Ακόμα χειρότερα, η ιδέα της απαγόρευσης του Tor μοιάζει μη ρεαλιστική, καθώς αυτό το «εθελοντικό» δίκτυο είναι απολύτως ελεύθερο και με σέρβερς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και άλλες ομάδες που χρειάζονται μυστικότητα στις επαφές τους, και όχι μόνο από τρομοκράτες ή εμπόρους ναρκωτικών.

Η πρόταση της γαλλικής αστυνομίας φαίνεται δύσκολο να μπορεί να εφαρμοστεί, και θα είναι προβληματική με δεδομένο ότι η ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα είναι ένα μεγάλο ταμπού για τα ευρωπαϊκά ήθη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης