Βίντεο: Χρησιμοποιούν οι Ρώσοι φονικά χημικά όπλα στη Συρία;

Βίντεο: Χρησιμοποιούν οι Ρώσοι φονικά χημικά όπλα στη Συρία;

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για ρίψη λευκού φωσφόρου, μίας απαγορευμένης ουσίας που μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα, τρυπώντας τη σάρκα ή ακόμα και το κόκκαλο

Βίντεο: Χρησιμοποιούν οι Ρώσοι φονικά χημικά όπλα στη Συρία;
Όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται καθημερινά στο φως από περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, οι οποίες κάνουν λόγο για χρήση φονικών χημικών όπλων από τους Ρώσους, κατά τους βομβαρδισμούς που διεξάγουν εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για ρίψη λευκού φωσφόρου στις περιοχές αυτές, μίας ουσίας που έχει απαγορευτεί από τη Συνθήκη της Γενεύης καθώς μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα, τρυπώντας τη σάρκα ή ακόμα και το κόκκαλο.

Κλείσιμο


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, ο λευκός φώσφορος είναι μία άκρως εύφλεκτη ουσία, της οποίας η χρήση θεωρείται αποδεκτή από τη διεθνή νομοθεσία όταν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον φωτισμό του πεδίου μάχης και την παροχή κάλυψης σε χερσαίες δυνάμεις. Ωστόσο, απαγορεύεται ρητά η χρήση της σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε βομβαρδισμούς ή απευθείας πάνω σε στρατιώτες αφού θεωρείται ιδιαίτερα τοξική.

Στις σοκαριστικές εικόνες και τα βίντεο που δημοσίευσαν στο Twitter ακτιβιστές που παραμένουν στη Ράκκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, ο σκοτεινός ουρανός «φωτίζεται» από μία «βροχή», η οποία αποτελείται από την επικίνδυνη χημική ουσία. Αν και το υλικό δεν έχει επαληθευτεί, οι χρήστες που ανήρτησαν τις φωτογραφίες καταγγέλλουν ότι άμαχοι πολίτες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Την ίδια ώρα, ο επίσημος απολογισμός από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι, το τελευταίο δίμηνο, περισσότεροι άμαχοι (μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά) σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές, παρά μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

«Η περιοχή της Ράκκα σφαγιάζεται σιωπηλά», αναφέρει ένα δίκτυο δημοσιογράφων που αντιπροσωπεύουν τη μοναδική πηγή πληροφοριών από το εσωτερικό της πόλης που βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο του ISIS.



Όπως αναφέρουν, στις 13 Νοεμβρίου, υπήρξαν καταγγελίες για χρήση του επικίνδυνου χημικού και στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από αντάρτες, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

Σύμφωνα με τους Times, μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι δεκάδες πολίτες υπέστησαν φριχτούς τραυματισμούς μετά από δύο αεροπορικές επιθέσεις που χρησιμοποίησαν την ίδια ουσία. Ο Αχμέντ, ένας ακτιβιστής που ζει στο Ιντλίμ, είπε στην εφημερίδα: «Ξέρουμε ότι ήταν φώσφορος επειδή ολόκληρος ο ουρανός πλημμύρισε με λάμψη και όπου έπεφτε η ουσία ξεσπούσαν φωτιές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης