Διαδήλωση στην Τουρκία κατά της φυλάκισης δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Διαδήλωση στην Τουρκία κατά της φυλάκισης δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Ταγίπ, Ψεύτη» και «ΑΚΡ, συνεργός του Ισλαμικού Κράτους»

Διαδήλωση στην Τουρκία κατά της φυλάκισης δημοσιογράφων της Cumhuriyet
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία -και όχι μόνο- η φυλάκιση των δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.

Στη σκιά της τραγωδίας με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τουρκικό δικαστήριο διέταξε χθες, Πέμπτη, τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και του δημοσιογράφου Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνου του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών να βοηθά στην αποστολή όπλων στους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Σήμερα το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να κατακρίνει την απόφαση αυτή. Διαδηλωτές, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διανοούμενοι φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Κλείσιμο
«Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό», «Ταγίπ, Ψεύτη», «ΑΚΡ, συνεργός του Ισλαμικού Κράτους», ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Ωστόσο, η απόφαση της φυλάκισης των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εκτός Τουρκίας. Μάλιστα, οι ΗΠΑ δήλωσαν «ιδιαίτερα ανήσυχες» για τις συλλήψεις αυτές και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τις επέκριναν έντονα.

«Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση. Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Cumhuriyet 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «στενά» την υπόθεση με τη φυλάκιση των δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

«Είναι μια ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς και πρόσθεσε: «Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η δημοσιογραφία προσάγεται σε δίκη με αυτές τις συλλήψεις και ο τουρκικός Τύπος εκφοβίζεται», είπε από την πλευρά του ο Ουτκού Τζακιροζέρ, βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet.

Σύμφωνα με το Russia Today αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού 



Το φύλλο της Cumhuriyet την Παρασκευή είχε τίτλο «Μαύρη μέρα για τον Τύπο»
«Όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της αντιπολίτευσης που τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους κινδυνεύουν με απειλές και επίθεση. Η σκοτεινή αυτή επιχείρηση με σκοπό να κουκουλώσει τα εγκλήματα που αυτά τα φορτηγά μετέφεραν και τα εγκλήματα που διαπράττονται ακόμη δεν θα έχει επιτυχή κατάληξη», δήλωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συν-πρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο, η εφημερίδα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2014, στα συριακά σύνορα, και δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες, και Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια με όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονταν για τη Συρία.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους Τουρκμένους της Συρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης