Λαβρόφ: Η Μόσχα επαναφέρει την βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Λαβρόφ: Η Μόσχα επαναφέρει την βίζα για τους Τούρκους πολίτες

«Η Τουρκία πέρασε τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας - «Η Τουρκία κλέβει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές», είπε ο Σύρος ομόλογός του

Λαβρόφ: Η Μόσχα επαναφέρει την βίζα για τους Τούρκους πολίτες
Σκληρή ήταν η στάση που διατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαφρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λοιπόν, τόνισε ότι η Τουρκία «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» και ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα διακόψει την έκδοση ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Παράλληλα, τόνισε πως η απειλή που δέχεται η Ρωσία από την Τουρκία «δεν είναι κενή, αλλά πραγματική».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Μόσχα αναρωτιέται αν η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

Άλλωστε, όπως είπε, οι τρομοκράτες περνούν τα συρο-τουρκικά σύνορα, αλλά η Άγκυρα δεν συνεργάζεται.
Κλείσιμο

Επομένως, πρόσθεσε, ότι είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά την ίδια στιγμή.

Σχετικά με τον πιλότο που έχασε τη ζωή του, ο Λαβρόφ επισήμανε: «Όποιος πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πιλότο ενώ προσγειωνόταν πρέπει να μπει στη λίστα των τρομοκρατών».

«Η Ρωσία κι η Συρία έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται για τη δέσμευση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, ενώ για την πολιτική κατάσταση της Συρίας, δήλωσε ότι οι Σύροι και μόνον οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουνε για το μέλλον της χώρας τους.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών


Από την πλευρά του, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στον συριακό ενάεριο χώρο και συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει την στάση της σχετικά με την παραβίαση του δικού της εναέριου χώρου.

Ερμήνευε την ενέργεια αυτή δε, σαν «επιθετική δράση» που προκαλεί την κυριαρχία της Συρίας.
«Ο σκοπός πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είναι η παροχή βοήθειας στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουαλέμ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία «κλέβει πετρέλαιο από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία».

Επισήμανε δε, ότι το πετρέλαιο από τις περιοχές αυτές «ταξιδεύει μέσω Τουρκίας σε άλλα λιμάνια».

Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος γιατί η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές με πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. 

Όσο για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, τόνισε πως μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του Άσαντ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης