Τα τουρκικά μαχητικά μάς είχαν στήσει ενέδρα, λέει ο επικεφαλής της ρωσικής Αεροπορίας

Τα τουρκικά μαχητικά μάς είχαν στήσει ενέδρα, λέει ο επικεφαλής της ρωσικής Αεροπορίας

Όπως επισήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος, σε διαφορετική περίπτωση δεν προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στο σημείο κατάρριψης - Η Τουρκία παρακολουθούσε τις κινήσεις του ρωσικού SU-24 για 34 λεπτά πριν το καταρρίψει - Το τουρκικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει για 40 δευτερόλεπτα τον συριακό εναέριο χώρο


Τα τουρκικά μαχητικά μάς είχαν στήσει ενέδρα, λέει ο επικεφαλής της ρωσικής Αεροπορίας
Τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα είχαν στήσει ενέδρα στο ρωσικό SU-24 που καταρρίφθηκε την περασμένη Τρίτη, δήλωσε σήμερα ο Πτέραρχος Βίκτορ Μποντάρεφ, Διοικητής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

Όπως επισήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος, σε διαφορετική περίπτωση δεν προλάβαιναν να διανύσουν τόσο γρήγορα την απόσταση από την αεροπορική τους βάση μέχρι τα σύνορα Συρίας -Τουρκίας.

Η Τουρκία παρακολουθούσε τις κινήσεις του ρωσικού SU-24 για 34 λεπτά πριν το καταρρίψει, σημείωσε ο Μποντάρεφ, συμπληρώνοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν ενημερωθεί για την παρουσία ρωσικών βομβαρδιστικών εκ των προτέρων και περίμεναν στην περιοχή για να τα καταρρίψουν.
Κλείσιμο

«
Αντικειμενικές συσκευές ελέγχου στη βάση Χμεϊμίμ δεν κατέγραψαν καμία προειδοποίηση από το τουρκικό μαχητικό», είπε ο Μποντάρεφ.

«Τα δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης μέσω ραντάρ επιβεβαιώνουν ότι δύο μαχητικά F-16 περιπολούσαν στη ζώνη πτήσης για μία ώρα και 45 λεπτά, πετώντας σε υψόμετρο 2.400 μέτρων. Αυτό υποδεικνύει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και ότι η ετοιμότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν στήσει ενέδρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων» τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Μάλιστα επισήμανε ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει για 40 δευτερόλεπτα τον συριακό εναέριο χώρο, διανύοντας δύο χιλιόμετρα μέσα σ' αυτόν, ενώ αντίθετα το ρωσικό βομβαρδιστικό δεν πέρασε καθόλου στην τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Συριακής Αεροπορικής Άμυνας, «καταγράφηκε ένα αεροσκάφος που πετούσε με ταχύτητα 810 kmph από την Τουρκία.

Αφού πλησίασε το SU-24 αρκετά ώστε να βρίσκεται στην εμβέλεια του συστήματος εκτόξευσης πυραύλων του (5-7 χλμ), γεγονός που αποδεικνύει ότι το F-16 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας, το μαχητικό έκανε έναν απότομο καθοδικό ελιγμό στα δεξιά και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Για ενέδρα κάνει λόγο και ο ρωσικός Τύπος

Δεν είναι η πρώτη φορά που «ακούγεται» η θεωρία της ενέδρας στα διεθνή media. Τα σενάρια πίσω από την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 δίνουν και παίρνουν, με τον ρωσικό Τύπο να αναδεικνύει αναλύσεις που κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση, θέλοντας να υπερτονίσουν τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Λαβρόφ, για «σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik και τις δηλώσεις του καθηγητή και ειδικού στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μαρκ Γκαλεότι, η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη και παγίδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

«Μοιάζει με πραγματική ενέδρα, περισσότερο από κάτι άλλο», δήλωσε ο Γκαλεότι στο ρωσικό πρακτορείο.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η Τουρκία ήθελε με την ενέργεια αυτή να εδραιωθεί ως ισχυρός τοπικός παράγοντας, ειδικά έπειτα από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, και η τουρκική κυβέρνηση επιζητά με την κατάρριψη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Μόσχα.

Επιπλέον, ο Γκαλεότι υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλησε να προστατεύσει τους εταίρους της, τους οποίους η ρωσική αεροπορία πλήττει. Σύμφωνα με τον καθηγητή η Τουρκία επιχειρεί να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος καθώς έχει άμεσο συμφέρον από την συναλλαγή πετρελαίου από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, κάτι που βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης